AstraZeneca ще достави 180 млн. ваксини на Европа през второто тримесечие

OFFNews 25 февруари 2021 в 15:39 1083 0

AstraZeneca ще достави 180 милиона ваксини срещу COVID-19 на Европа през второто тримесечие, включително 20 милиона на Италия, заяви днес ръководителят на италианския клон на компанията, предаде Ройтерс.

Ръководителят на AstraZeneca в Италия Лоренцо Уитум заяви пред италианския вестник "Кориере дела сера", че Италия ще получи над пет милиона дози от ваксината до края на март, по-малко от осемте милиона, които бяха договорени по-рано. Очаква се до юни Италия да получи общо 25 милиона дози от ваксината на AstraZeneca.

Италианското здравно министерство коригира ваксинационния си план на 12 февруари, като занижи очакванията за получаване на дози от AstraZeneca от 18 милиона на 10 милиона.

"AstraZeneca се държи като неблагонадежден продавач на автомобили втора употреба. Да получиш надеждни данни от тази компания продължава да е предизвикателство", заяви евродепутатката Естер де Ланге, заместник-председателка на Европейската народна партия, най-голямата политическа група в Европейския парламент.

Говорител на Европейската комисия заяви днес, че Европейският съюз продължава преговорите с AstraZeneca, за да гарантира "навременните доставки на достатъчен брой дози" от ваксината й срещу коронавирус.

Дори AstraZeneca да достави на ЕС 180 милиона дози от ваксината си през второто тримесечие, компанията пак няма да изпълни договорните си задължения да достави на Европа 300 милиона дози до края на юни, отбелязва Ройтерс.

За проблем с доставките алармира по-рано днес и здравният министър Костадин Ангелов, който съобщи, че едва 40% от договорените количества за февруари са били осигурени. По предварителни данни страната ни трябваше да получи 4,5 млн. дози от AstraZeneca до края на август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови