Ангелов към AstraZeneca: Нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини

OFFNews 25 февруари 2021 в 11:04 2864 0

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека съм пределно ясен, нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини. Настояваме да се спазват уговорките", заяви в началото на брифинга на здравните власти министър Костадин Ангелов в емоционален коментар за липсващите дози ваксини, които трябваше да бъдат доставени от компанията.

Той съобщи и няколко факта за договорените и получени количества:

На 22 февруари са били доставени 117 хил. дози, което е с 333 хил. дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари, министерството е било информирано, че до края на февруари страната ще получи два транша от 87 000 и 54 000 дози.

"Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват,
че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. Не ми се иска да ви запознавам с повече факти, но от 3 дни водим разговори с фирмата. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение, но сме свидетели на пълна липса на оперативност", коментира Костадин Ангелов.

За февруари очаквахме 451 832 дози от тази ваксина, може би ще дойдат 170 400, а количествата до края на август са над 4,5 млн. по договор. Намалените дози са 40% от количеството, което договорихме, допълни той.

Временно ще бъдат преустановени зелените коридори в повечето ваксинационни центрове. В момента, в който дойдат обещаните от AstraZeneca 52 800 дози, 50% от тях ще бъдат разпределени към личните лекари, каза още здравният министър.

Светлината в тунела

„Светлината в тунела е ваксината, която е на “Джонсън и Джонсън“, да получи регистрация. Това ще стане вероятно следващия месец. Както виждате, всяко нещо е предпоследно. Кризата е световна, решенията трябва да са бързи и оперативни“, отново заяви Ангелов.

„Към момента има около 35 000 ваксини от AstraZeneca, които са разпределени. Ако запазим този темп 15 000-20 000 ваксинирани на ден, следващите два дни ще имаме ваксини. Като дойдат в събота, мисля, че ще успеем да задържим положението“, изрази надежда здравният министър.

Проведени са разговори с Германия и Франция за осигуряването на 1 милион ваксини на „Пфайзер“, които да започнат да идват през месец март. Увеличени са доставките и на ваксината на „Модерна“, като следващия месец се
очаква от там да дойдат 85 000 дози.

Здравният министър подчерта, че има тенденция на увеличаване на случаите през последните три дни, както и тенденция за увеличаване на ваксинираните. За последните 24 часа те са над 20 000. "Надбягваме се вируса, да видим кой ще финишира пръв", заключи той.

Къде сме по заболяемост

Няма коренна промяна в позицията на България на 14-дневна база. Вътре в страната има преливане на области в червената зона, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 19 са регионите в червена зона, 7 в оранжева, 2 в жълта. Традиционно най-висока е заболяемостта в Кюстендил - 446 на 100 000, най-ниска е в Търговище - 26 на 100 000. Други критични точки са Перник, София област, Враца, Плевен, отчете Кунчев. По думите му положителното е, че засега смъртността се задържа в плато.

Експоненциално нарастване на случаите

216 на 100 000 е 7-дневната заболяемост, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски и допълни, че през последните 3 дни има признаци на експоненциално нарастване. С 26% е увеличението от миналия четвъртък, подчерта той. По думите му има изчерпване на леглата във ВМА, „Пирогов“ и Окръжна болница.

Смъртността се бележи спад със 7%. 47% е заетостта на леглата за средно тежки и тежки случаи, 51% е заетостта на интензивните легла, отбеляза още шефът на НОЩ ген. Мутафчийски.

Втора доза се пази за всеки

„Втора доза от ваксините се пази за всеки имунизиран“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод появилите се сигнали за забавени „втори игли“. По думите му това се дължи на организацията на процеса и това, че някои хора не се явяват за втората доза в уречения ден.

Кунчев е категоричен, че в ситуация, при която пациентът не отива в правилния ден, дозата му трябва да бъде поставена на някой друг желаещ, защото в противен случай се бракува. Относно посочените срокове за поставяне на втората доза от ваксините, Кунчев коментира, че това са препоръки и забавяне с няколко дни няма да компрометира имунизацията.

„Единици са хората, на които е забавена „втората игла“, заяви шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев. Той обясни, че в ситуация, в която човекът не се е появил в деня на втората си доза, тя ще бъде поставена на друг, за да не се бракува.

„Апелирам към всички български граждани, които имат ангажимент да получат „втора игла“, да следят внимателно датата, на която трябва да я получат. Ако има проблем, да го обсъдят с лекаря, направил ваксината, а не субективно да решават дали да отидат, или не“, обясни Пенчев. Той посочи, че в ситуацията става въпрос за взаимна отговорност. Пенчев гарантира, че всички „втори игли“ са обезпечени и са запазени количества от съответните ваксини в РЗИ-тата.

Относно сигналите, че се бавят „вторите игли“ за някои от имунизираните в „Пирогов“, шефът на лечебното заведение проф. Асен Балтов заяви, че при тях са малко над 30 души.

„Тези хора бяха определени за втора доза на 18 и 19 февруари, а се появиха на 22 и 23 февруари в 8:30 ч. Нямаше как тези хора да не ги ваксинираме и преценихме, че не е фатално да се измести с няколко дни „втората игла“, поясни Балтов.

Той допълни, че закъснели за втора доза има, но те няма да останат неваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови