Астра Зенека трябва да навакса с доставките за ЕС преди да изнася към други държави

OFFNews 26 март 2021 в 17:51 2079 0

Снимка Pixabay

Ваксините на "Астра Зенека", произведени в Европейския съюз, няма да се изнасят, докато фармацевтичната компания не изпълни ангажиментите си за доставка към страните членки. Това заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от Ройтерс.

На този фон европейските лидери не успяха да наложат пълна забрана на износа на ваксини. Въпреки това обаче председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "Астра Зенека" трябва да навакса с доставките за ЕС, преди да изнася ваксини, предава Би Би Си.

"Астра Зенека" трябва да спази договора, който има с европейските държави, преди да може отново да се ангажира с износ на ваксини. Искаме да гарантираме на европейските граждани, че ще да получат справедлив дял", каза още Фон дер Лайен.

В сряда ЕС затегна контрола върху износа, като според новите правила ЕК може да блокира пратки към страни, в които ваксинационната кампания е непраднала, или към такива, които не изнасят за ЕС реципрочно.

"ЕС не само се снабдява (с ваксини), но изнася и към останалия свят - за разлика от САЩ, за разлика от Великобритания", заяви вчера германският канцлер Ангела Меркел.

Тиери Бретон отбеляза, че "Астра Зенека" е проблем", защото има голямо забавяне на уговорените доставки. Той допълни: "Разполагаме с инструментите и ще се погрижим всичко да остане в Европа, докато компанията спази ангажиментите си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови