98% намалена смъртност в домовете за възрастни в Испания след ваксинация

OFFNews Последна промяна на 15 април 2021 в 08:56 1170 0

Поставянето на двете дози на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е намалило с 98% смъртността в старческите домове в Каталуния и с 97 на сто хоспитализациите. Това показва проучване на Регионалното правителство на Каталуния, изследователи от Оксфордския университет и Автономния университет в Барселона, съобщи БНР.

Изследването, публикувано в авторитетното научно списание "Лансет", е първото в света за клиничната ефикасност на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" в домовете за възрастни хора и е подписано от Даниел Прието-Алхамбра, професор от Центъра по медицинска статистика в Университета в Оксфорд.

В продължение на два месеца са проучвани 28 594 възрасти хора, живеещи в старческите домове, 26 238 служители в тях и 61 951 здравни работници. Основният извод е, че ефектът от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е довел до спад в нивата на заразяване с 92% сред персонала и 88% при възрастните хора.

Изследването цитира и други проучвания с подобни резултати - едно проведено в Шотландия върху общото население, с намаляване на риска от инфекция между 85 и 94%, и друго от Англия върху болничен персонал, което показва намаляване на 72% на инфекциите само с една доза от ваксината.

По този повод професор Даниел Прието-Алхамбра заяви, че това са „грандиозни резултати”, които „трябва да успокоят обществеността за основните ползи, свързани с продължаващата кампания за ваксиниране в Испания и по света“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови