32-годишният Георги си тръгва от ВМА след успешна трансплантация на черен дроб

OFFNews 21 март 2022 в 12:43 1311 0

Снимка ВМА

32-годишният Георги, на когото присадиха черен дроб във ВМА в края на февруари, се прибира вкъщи след успешната трансплантация, съобщиха от академията.

"Когато ми се обадиха, че трябва да дойда в клиниката, защото има донорска ситуация, бях малко притеснен. Просто не очаквах, но когато осъзнах какво се случва, се зарадвах много. Защото това е шанс за втори живот, нова врата се отваря пред мен", казва мъжът, получил нов шанс за живот.

Пациентът поднася своята огромна благодарност към близките на донора и към всички медици:

Благодаря специално на д-р Даниела Томова от Клиниката по гастроентерология, благодаря на всички за добрите грижи, благодаря на семейството ми, че винаги са до мен и ме подкрепят, казва щастливият Георги

Над 80 са чернодробните трансплантации, извършени във ВМА от началото на програмата през 2007 г. Само за 2022 година специалистите са извършили три такива интервенции.

Трансплантацията на органи е едно от най-сериозните постижения на съвременната медицина и чрез тях се лекуват много болести в крайна фаза на тяхното развитие, коментира проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия в лечебното заведение

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови