20 центъра на спешна помощ получиха нови линейки

OFFNews 12 октомври 2020 в 15:25 1431 0

20 центъра за спешна медицинска помощ получават 28 оборудвани линийки 4х4, тип В. Това са последните линейки по договора със „Ситроен“, по който за нуждите на спешна помощ са доставени общо 78 санитарни автомобили 4х4, тип Б. От всички 400 санитарни автомобили, предвидени по проекта, доставени вече са общо 220. До края на ноември 2021 г. всички автомобили трябва да са предадени на спешните екипи в страната.

Това посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при предаването на линейките в Божурище.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила.

До дни предстои да бъде обявена и последната процедура – за закупуване на 42 високопроходими линейки, за което Министерският съвет отпусна допълнителни 2,5 млн. лв.

Всички автомобили разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, като гаранционният срок колите и апаратурата е 5 години.

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нови оборудване и обзавеждане.

Нови линейки днес получиха центровете за спешна помощ в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София град, София област, Стара Загора, Търговище и Ямбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови