2,5 милиона у нас са преболедували COVID-19

И трите ваксини изработват сравнително добър имунитет след първата игла, заяви д-р Трифон Вълков

OFFNews Последна промяна на 04 март 2021 в 08:27 3621 0

Преболедувалите COVID-19 у нас са в пъти повече от обявените. Реалният брой на хората, прекарали заболяването, е минимум 2,5 милиона. 

Това заяви д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София по Нова тв. 

Според него теоретично е възможно в началото на април да стигнем отново 5000 заразени на ден. „Продължавам обаче да мисля, че надали ще стигнем до подобен ръст на заразените, какъвто имаше през ноември. Голяма част от хората вече са прекарали вируса. Има и доста ваксинирани”, поясни инфекционистът. И допълни, че Инфекциозна болница разполага с около 90 легла за болните от коронавирус. До края на февруари само 1/3 от капацитета в лечебното заведение е бил запълнен.

„В света има достатъчно поръчани ваксини – около 11, 3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са произведени. Проблемът е тяхното неправилно разпределение. В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше създадена организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е  ваксинирано”, смята д-р Вълков.

По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо. И трите ваксини изработват сравнително добър имунитет след първата игла, заяви специалистът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови