12 май - Международен ден на сестринството

OFFNews 12 май 2021 в 09:07 1196 0

12 май е Международен ден на сестринството. На тази дата е родена Флорънс Найтингел, която поставя началото на професията медицинска сестра.

Найтингел е пионер в областта на медицинската грижа, предоставена от сестри по време на Кримската война. Наричана е "дамата с лампата" заради нощните обиколки по пациенти.

През 1860 г. поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването на училище за сестри - Болница "Сейнт Томас", Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж.

Днешният празник беше отбелязан с послания от директори на лечебни заведения:

"В условията на пандемия празниците са относително понятие и подобно на миналата година, едва ли ще отбележите професионалния си празник в истински празнична атмосфера, но бих искал да вярвам, че все пак ще почувствате адмирациите и искрената благодарност на обществото и на медицинската общност като цяло, зa вашия виcoĸ пpoфecиoнaлизъм, блaгopoдcтвo и oтдaдeнocт в името на живота и човешкото здраве", написа проф. д-р Борис Богов, д. м., изп. директор на УМБАЛ „Александровска“.

"В днешния ден няма как да не отдадем заслужена почит и към медицинските сестри, които загубиха битката с COVID-19, но до последно бяха до леглото на болните. Те не се отказаха нито за миг, без почивка и често разделени от семействата, продължиха да се грижат за своите пациенти, въпреки опасността от заразяване с вируса и усещайки цялата тежест на пандемията. Дълбок поклон и пред всички колеги, които и в момента са на работното си място и помагат на всички нуждаещи се!", отбеляза в празничното си послание проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., началник на ВМА.

С благодарност към колегите си се обърна и Цветелина Евтимова, главна медицинска сестра на УМБАЛСМ "Пирогов"

"Благодарим ви за куража, с който се впуснахте в трите изпитания, през които преминахме за последните 12 месеца. Без колебания вие влизахте в COVID-19 отделенията и вашите очи, зад защитните костюми, много пъти бяха първото или последното, което пациентите виждаха. В погледа ви нямаше страх, корист или отчаяние. Въпреки умората, в очите ви все още се четат решителност, съпричастност и грижа."

"Благодаря, че останахте до нас в тази трудна за всички ни година, че влязохте в битката с вируса без колебание, че прекарахте хиляди часове в неудобните защитни облекла, че лишихте семействата си от себе си в името на живота и здравето на нашите пациенти. Ценя труда Ви!", написа д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови