Тези храни ни карат да се чувстваме сити по-дълго

OFFNews 09 април 2024 в 13:06 2117 1

Английската закуска

Снимка Банка за снимки

Английската закуска

Диетологът Мишел Рутенщайн от САЩ твърди, че бобовите растения, изварата, киселото мляко, ябълките, броколите и яйцата осигуряват дълготрайно усещане за ситост с ниска енергийна стойност.

Според лекаря яденето на яйца (и други богати на протеини храни) за закуска осигурява най-дълготрайно усещане за ситост. Това най-вероятно се дължи на способността на протеините да предотвратяват бързото покачване и спадане на нивата на кръвната захар. Подобни полезни свойства имат и неподсладените млечни продукти – извара и натурално кисело мляко.

Артишокът, броколите и морковите също помагат за ограничаване на апетита. Поради високото си съдържание на фибри, тези продукти създават усещане за ситост в стомаха. Плодовете, особено ябълките и грейпфрутите, също са богати на здравословни диетични фибри. Воднистите, по-меки плодове, като пъпеша, са по-малко засищащи.

Друг оптимален вариант за регулиране на апетита е консумацията на бобови растения. Диетологът обясни, че те съдържат разтворими диетични фибри, които имат способността да абсорбират вода при храносмилането и да увеличават обема си. Освен това, кои фибри увеличават секрецията на хормона GLP-1 в червата.

Тези продукти са и в основата на т.нар. "военна диета".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Заедно с Азов на фронта в Донбас. Нашият кореспондент Горица Радева разказва войната от първо лице