Петкратна олимпийска шампионка прекрати кариерата си

Георги Терзиев 20 декември 2018 в 12:08 2999 0

Петкратната олимпийска шампионка в плуването Миси Франклин окончателно сложи край на състезателната си кариера на 23 години, заявявайки че е "готова да не чувства болка всеки ден". 

На Игрите в Лондон през 2012 година, едва 17-годишна, американката спечели 4 златни медала. Контузия в рамото и проблеми, влючващи депресия, ѝ повлияха и тя е готова да се "пенсионира". На олимпиадата тя триумфира в състезанията на 100 и 200 метра гръб, щафетите 4х200 свободен стил и 4х100 комбинирано. В добавка е част от щафетата на САЩ, която печели третото място в дисциплината 4х100 свободен стил.

В писмо до ESPN, тя написа: "Започнах да осъзнавам, че най-голямата ми мечта, по-голяма от олимпийското злато, винаги е била да стана майка."

Франклин е първата жена, която е спечелила 6 златни медала от едно Световно първенство през 2013, а година по-късно спечелила награда "Лауреус" за спортистка на годината.

В писмото си американката продължава: "Плуването бе първата ми любов. Първите 18 години бяха перфектни като снимки, а уравнението нямаше как да има повече смисъл - тренираш здраво, имаш положителна нагласа, повтаряш го всеки ден и ставаш по-добър и по-бърз."

Преди Рио 2016 Франклин започнала да се бори с физически и ментални проблеми. "Отворена съм към това, което преминах по време на подготовката за Олимпийските игри в Рио. Трябваше да преодолея болката в рамото, която изпитвах по време на тренировка или на състезание, депресията, безпокойствието и безсънието. Връщайки се назад към тези осем дни в Рио и справянето ми с всичко това, смятам че този успех е най-големият в кариерата ми." 

Усилията ѝ не се оказали напразни, тъй като американската щафета на 4х200 свободен стил отново стигнала до златните медали. В началото на следващата година тя се подложила на операции и на двете рамена, но болката не отшумяла, въпреки множеството инжекции, които трябвало да я премахнат.

23-годишната плувкиня завършва писмото си по следния начин: "Отне ми много време да кажа тези думи - отказвам се - много, много време. Но сега съм готова. Готова съм да не изпитвам болка всеки ден. Готова съм да стана съпруга и някой ден майка. Готова съм да продължа израстването си и да бъда най-добрия модел за подражание. Готова съм до края на живота си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови