България има шампион на световното първенство за трансплантирани

OFFNews 18 април 2023 в 08:10 3783 0

Георги Пеев

Снимка Личен архив

Шампионът Георги Пеев

България има шампион на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия. Георги Пеев спечели първото място на 100 метра бруст, в групата 40-49 г. Другият ни представител Огнян Ганчев се нареди на пето място в дисциплината 50 метра гръб, група 60-69 г.

За победата съобщи победителят, който е с присадени сърце и бъбрек.

Само преди дни Георги Пеев навърши 47 години. Той отпразнува рождения си ден с представители на българската диаспора в Австралия.

Може да сме най-малкият отбор в Пърт (само двамата с Огнян сме), но сме решени да се представим достойно в името на нашите донори, нашите лекари, нашите семейства и всички хора в България, които ни подкрепят и благодарение, на които днес сме в Австралия, написа  в навечерието на първенството Георги Пеев.

През 2016 г. Георги участва в първото си европейско първенство за трансплантирани атлети в гр. Вантаа, Финландия. При дебюта си печели златен медал на 100 метра бруст и три сребърни медала в дисциплините 50 м бруст, 100 м свободен стил и 50 м свободен стил. На състезанието българският отбор е представен още от Мартин Настев, Евгени Георгиев и Огнян Ганчев. Четиримата българи печелят общо 14 медала, от които 7 златни. Това ги нарежда на първо място в неофициалното класиране за брой медали на човек.

На следващото Европейско първенство за трансплантирани атлети, което се провежда в гр. Линяно Сабиадоро, Италия, Пеев печели 5 медала – два златни и три сребърни. Това го прави първият български трансплантиран с два органа атлет, който е с пет медала от едно Европейско първенство. Титлите си завоюва в дисциплините: 50 м бруст (златен медал); 100 м бруст (златен медал); 50 м свободен стил (сребърен медал); 50 м гръб (сребърен медал); 4х50 щафета свободен стил (сребърен медал).

Георги Пеев е един от героите във филма на Стефан Командарев "Един за живот за двама", посветен на донорството и трансплантациите у нас.

Другият ни участник на световното първенство в Австралия, Огнян Ганчев, е призьор в шампионатите за трансплантирани в Загреб, Вилнюс, Финландия, Аржентина, Уругвай, Италия.

Огнян, който пази сърцето на Митко

Двамата българи се състезават за каузата на донорството и трансплантациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови