Национали по гребане хванати да бракониерстват в язовир

OFFNews 28 юли 2017 в 13:44 8807 1

Страхотен скандал е на път да изплува от водите на язовир "Лобош". Гребци от националния отбор на България бракониерстват в базата, където тренират. Когато са разкрити, не само, че си потърсили бракониерските мрежи, но и нападнали с шутове държавен служител, осмелил се да им прибере мрежата, гръмна сайтът zaPernik.com

Оказва се, че в скандала е замесен и техният треньор. За случая е уведомена лично олимпийската гребкиня Румяна Нейкова, съпруга на председателя на федерацията Свилен Нейков, с която предстои среща по въпроса на 15-ти август. Всичко това разказа пред ZaPernik.com потърпевшият – Марио Антонов, който е риболовен надзорник от Централна рибно-стопанска организация от клона, отговарящ за Перник.

От ноември месец досега, два пъти в седмицата, Марио и момчетата – екип от общо 28 за Перник правят проверки за бракониерски мрежи и ги изгарят. Действията им са съгласувани с Изпълнителната агенция по рибарски аквакултури.

Оттам те имат индентификационни карти, на които пише, че са риболовни надзорници, отговарящи за територията на Пернишка област.

Ето какво разказа Марио пред ZaPernik.com за злополучната нощ и последствията от нея:

"Отидохме в петък на язовир "Лобош", за да си направим един лагер. Бяхме там до неделя и риболовствахме. Вечерта влязохме с лодката във водата и извадихме поредната бракониерска мрежа.

В събота срещу неделя отново влизаме и сигаме при базата на ВМА – където е лагера на Националния отбор по гребане. В полунощ, под една от шамандурите, които очертават коридорите им беше въпросната мрежа, която извадихме и прибрахме. Върнахме се на брега, но все още не бяхме изгорили бракониерската мрежа, тъй като беше 3 часа сутринта“, разказва риболовния надзорник и продължава:

"В 9 часа сутринта чувам някакво тропане по брега, поглеждам и виждам как двама стоят на брега с една моторна лодка до нашия лагер, а трети ходи по брега и търси нещо. Бях с още две момчета, но си бяха тръгнали. Поглеждам и викам: "Какво правиш тука, бе". А те започнаха да повтарят "Върнете си ни мрежата" и тръгнаха да я взимат. Аз им казаха, че мрежата няма да я пипат. Аз съм все още в спалния чувал. Както съм все още легнал, едно от момчетата започва да ме рита.

Изправих се и започна един бой.

Другите две момчета също се намесиха и започна една разправия. Чувам как единият каза на другия, „спукай му лодката”. А лодката ми е 2000 лв. Трябваше да отреагирам по някакъв начин и им казах, че съм държавен служител. В този момент те се уплашиха и си тръгнаха.

В крайна сметка мрежата е изгорена, но съм я събрал в един чувал и лично ще я връча на националната гребкиня Румяна Нейкова.

Във вторник, поредната проверка, заедно с държавен служител на ИАРА отидохме вечерта в тяхната база. Свирнах с клаксона, излезе един господин. Попитахме го дали е треньора им, той каза „да”. Разговорът вървеше нормално до момента, в който не му обяснихме, че става въпрос за мрежа, която е била извадена в събота срещу неделя. В момента, в който той чу думата мрежа, започна да крещи: „Какви сте вие, тук да ми идвате, ще звънна на 112″.

Служителят, който ни придружаваше му каза да се разберем като цивилизовани хора, но той продължи да надига: ще ви изгоня, сега ще викна охраната. И общо взето настана една патардия“, разказва надзорника.

След посещението, Марио намира телефона на Румяна Нейкова и тръгнал да й обясни случаят. „Тя се измъкна деликатно, че знаела за кои две момчета ставало дума, но аз я контрирах, че първо не са две момчета, а са три и второ, няма как да знае, при положение, че треньора отрича, че знае за подобно нещо.

Помолих я да се срещнем и да поговорим за тези момчета, дори и да не са тогава на място, има картотеки и снимки, аз мога да ги разпозная, за да може да тръгне някаква процедура. Защото аз междувременно си извадих и амбулаторен лист, имах драскотини по лицето от побоя. Тя каза: „Добре“ , помоли ме това да стане на 15 август, тъй като в момента на гребната база се провежда първенство по гребане, разказа още Марио Антонов пред колегите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

28.07 2017 в 14:27

Ако някой още не знае как се отглеждат мутри - внимателно да чете. Едно време направо си ги наричахме борци, ама то няма големи разлики с другите спортове.
 
X

Подкастът на OFFNews