Водната топка се оказа отборният спорт с най-нисък риск от зараза с коронавирус

OFFNews 02 май 2020 в 12:43 6557 0

Водната топка е отборният спорт с най-нисък риск от коронавирусна инфекция, показва проучване на Политехническия университет в Торино (Италия), цитирано от специализираният сайт BGswim.com.

Констатацията е следствие на изследване, проведено от Италианския национален олимпийски комитет и сведено до знанието на министъра на спорта Винченцо Спадафора.

Събрана е информация от всички спортни федерации, които са направили самооценка на рисковия фактор на техните дисциплини.

Националният олимпийски комитет на Италия е поверил задачата на група експерти, оценили 387 различни спорта. Скалата на оценяване е в диапазона от 0 до 4. Последният е за най-висок риск от инфекция.

С нулев риск са посочени индивидуални спортове като ветроходство или плуване в открити води. Водната топка е класифицирана като рискова с 2 (умерено). На толкова е оценен и плажният волейбол.

Според проучването, водната топка е по-малко опасна от спортове като ръгби, волейбол и баскетбол – котиращи се с ниво 4.

Водната топка е сред нискорисковите спортове по отношение на коронавируса поради факта, че се играе в хлорирана вода, която се счита, че деактивира COVID19.

Твърдението е подкрепено от Италианската федерация по плувни спортове, както и от испанската, позовала се на изследвания на местната агенция, отговаряща за басейните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови