363 нарушения по плажовете, прокуратурата иска санкции

10 незаконни строежа на Корал

OFFNews 24 август 2015 в 15:16 2597 0

Туристите са възпрепятствани в свободния си достъп до плажовете у нас, павилионите край брега надвишават разрешаната по закон площ, а платените зони на пясъка са повече от безплатните.

Това са изводите от проверката по морето, извършена от МРРБ по искане на Върховната административна прокуратура, съобщиха от обвинението. 

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

До момента е констатирано, че МРРБ изпълнява ефективно задълженията си във връзка с организиране на процедури по осъществяване на контрол и мониторинги по спазване на законността по управление и поддържане на морските плажове. Въпреки това обаче, задълженията на МРРБ включват и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които ЗУЧК е предвидил това. В тази насока по реда на надзора за законност ВАП предлага налагане на санкции, след като са установени 363 нарушения от страна на наемателите на морски плажове

МРРБ следва да уведоми ВАП за наложените административно-назакателни санкции в едномесечен срок.

По отношение на морския плаж „Корал“, ВАП е протестирала 10 строителни разрешения пред РДНСК. До момента съдът е уважил 4 протеста на прокуратурата, очаква се произнасяне и по останалите случаи.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови