Звено от прокуратурата, МВР и ДАНС ще се грижи за почтеността на кметския вот

OFFNews 25 септември 2023 в 11:16 901 0

Павлова

Снимка БГНЕС

Мария Павлова ще оглави междуведомственото звено.

Междуведомствено звено ще се грижи за почтеността на кметския вот на 29 октомври.

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на ДАНС Пламен Тончев подписаха заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври, съобщиха от държавното обвинение.

Националното междуведомствено звено ще координира дейността на трите институции за ефективно взаимодействие по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати. То ще се ръководи от Мария Павлова, заместник главен прокурор при ВКП. В него ще участват прокурори от ВКП, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, директорът на ГДНП-МВР главен комисар Атанас Илков, Деньо Денев, зам.-шеф на ДАНС и др.

Звеното ще оказва методическа помощ на органите при изпълнение на техните правомощия, ще извършва координация и обмен на информация с Централната избирателна комисия, с областните междуведомствени звена в страната, както и анализ на получената информация от дежурните звена в ПРБ, МВР и ДАНС.

Междуведомственото звено следва да действа от деня на откриване на предизборната кампания и да приключи своята работа 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати, допълват от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика