Заместничката на Янева ще води делото срещу нея

OFFNews 10 юли 2015 в 09:35 7407 2

Съдия Петя Крънчева, председател на 4-ти състав в СГС, ще води делото срещу бившия шеф на съда Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов по скандала "Червеи". 

Съставът по процеса бе изтеглен публично от зам.- председателя на СГС Евелина Папазян. Тя обяви, че очаква отводи на магистрати, заради длъжността, която е заемала Янева, и факта, че много хора са работили с нея. Съдия Крънчева бе заместник на Янева и не е изключено да си направи отвод още днес. 

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/, което е в нарушение на Закона за СРС.

Няколко са повдигнатите обвинения срещу Тодор Костадинов. Първото е за това, че в периода 12 септември 2013 г. до 25 май 2014 г. в качеството си на длъжностно лице е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, а целта била документите да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. пък Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър.

А последното обвинение е заради това, че на 12 ноември 2013 г. в София от служебен компютър Костадинов е използвал данни, като се включил в домейна на МВР и използвал паролата на системния администратор. Обвиняемият осъществил достъп до данни в компютърна система - „Интегрирана регионална полицейска система – Шумен”. Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, за която не е имал разрешение от Началника на отдел „Информационни системи – Дирекция “КИС“-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Можеше ли да спасим убитата Силвия?