СГС прави публично разпределение на делото срещу Владимира Янева

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2015 в 07:01 1908 0

Софийски градски съд (СГС) днес публично ще определи съдебния състав, който ще гледа делото срещу бившия председател на (СГС) Владимира Янева и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който е и първият обвиняем по аферата "Червей".

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12 септември 2013 г. до 25 март 2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства /СРС/, което е в нарушение на Закона за СРС.

Няколко са повдигнатите обвинения срещу Тодор Костадинов. Първото е за това, че в периода 12 септември 2013 г. до 25 май 2014 г. в качеството си на длъжностно лице е съставил общо 6 официални документа, в които удостоверил неверни обстоятелства, а целта била документите да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12 септември 2013 г. и на 28 януари 2014 г. пък Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12 ноември 2013 г. и на 25 март 2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система „Централен полицейски регистър.

А последното обвинение е заради това, че на 12 ноември 2013 г. в София от служебен компютър Костадинов е използвал данни, като се включил в домейна на МВР и използвал паролата на системния администратор. Обвиняемият осъществил достъп до данни в компютърна система - „Интегрирана регионална полицейска система – Шумен”. Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, за която не е имал разрешение от Началника на отдел „Информационни системи – Дирекция “КИС“-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.

Припомняме, че с публична процедура бяха избрани и съдебните състави на двете дела срещу Цветан Цветанов - това за шестте "не"-та и делото за длъжностно присвояване, както и делото за несъстоятелността на КТБ.