ВСС създаде комисия по казуса с Нотариуса

OFFNews 13 февруари 2024 в 17:40 1209 2

Захарова

Снимка Архив

Галина Захарова

Членовете на Висшия съдебен съвет, които днес изслушаха и.ф. Борислав Сарафов и журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков по аферата за натиск върху съдебната власт, решиха да се създаде комисия по казуса с Мартин Божанов-Нотариуса и влиянието му върху съдебната система.

ВСС обаче не е разследващ орган, затова някои членове на съвета предложиха да се изиска информация от СДВР, ДАНС, НАП и пр. институции имало ли е неправомерно влияние над магистрати от страна на Нотариуса и дали има данни за магистрати, участвали в корупционни схеми, свързани с Божанов. Целите на въпросната комисия ще се определят на друг етап.

Правосъдният министър Атанас Славов пък обеща в рамките на възможностите си да провери слуховете, че Мартин Божанов се е придвижвал с "някаква форма на защита" и "някаква форма на специализиран транспорт". Това ще стане чрез Бюрото по защита към управляваното от него министерство.

По думите на Славов "това може да е ключ към разплитане на целия казус".

След маратона от изслушвания председателят на ВКС Галина Захарова обаче не беше голям оптимист за съдбата на разследването по Нотариуса, нито по други подобни, засегнати по време на изслушването на Стайков. Според Захарова работеща е формулата ВСС да направи задълбочена проверка на конкретни съдии по "публично известни източници на информация"

"Това, което става понастоящем, може би е сравнимо с един случай, отдавна забравен, отпреди 10 г. – случая с Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. С разлика в интензитета на случващото се - сега, понастоящем, ефектът върху цялата общественост е съкрушителен в много аспекти", изтъкна шефът на ВКС.

И обобщи, че доверието към съдебната власт е достигнало критична точка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

13.02 2024 в 21:00

Не взех да си направя барем една нотариална заверчица (ако не и далаверка некоя...) при покойния Марто- щех да направя рейтинг сега сред аверите в беседката пред блока... (ジ)

1730

1

Ivan

13.02 2024 в 18:15

Когато не ти се работи, искаш да имитираш заетост и отдаденост на работата си, некадърен си в областта, не искаш допълнителни неприятности и пр. фактори, пречещи на лежерното ти съществуване като чиновник, завързан за яслата държавна-създаваш комисия. Нейните членове са със същата компетентност, морал и трудова нагласа като теб. Резултатът от нейното действие е предвидим на 100%. И те така, докато търпим тази Кака, оня у президентсвото, който вече е специалист по всичко с друга Кака и съветници, 240 лежаци у НС, СОС, който 5 месеца не работи ,но получават заплати и бонуси.... Плюс нагли зърнари, овчари, пътищари, говедари, сиренари и пр. тарикати.Защитници на Съветската армия- освободителка. Поклонници на Путин и руско- комунистическото православие...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика