ВСС отстрани от длъжност Владимира Янева

Ива Оприкова 19 февруари 2015 в 16:06 5939 8

Снимка БГНЕС

Владимира Янева

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева беше отстранена от длъжност с гласовете на всички членове на съвета.

Днес Янева не се яви на заседанието на ВСС, на което трябваше да изложи своята позиция по искането на главния прокурор за временното ѝ отстраняване от длъжност.

Тя отхвърли поканата и изпрати писмено становище до магистратите. След като го разгледаха, при явно гласуване с 20 гласа магистратите решиха председателят на СГС да бъде отстранен до приключване на съдебното производство срещу нея. Магистратите спореха как да тълкуват закона и дали да я отстранят като съдия, или само от длъжността -председател. Членовете на съвета  решиха и гласуваха единодушно за отстраняването на Янева и като съдия, и като председател, за да не може да окаже някакво влияние върху разследването срещу нея.

Владимира Янева няма да може да упражнява професията си като юрист и съдия до приключване на разследването срещу нея по разработката "Червеи". 

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че срещу съдийката е заведено досъдебно производство за извършени престъпления по прилагане на СРС за дълъг срок -300 дни. Обвинител N1 обясни, че при проверката са излезли данни за извършени престъпления и за други случаи, които са различни от “Червея”. Oбразувано е дело срещу Янева и бивш служител на МВР, който сега работи в ДАНС. 

Предстои магистратите от ВСС да решат дали ще образуват дисциплинарно производство срещу съдийката. Правосъдният министър и новият председател на ВКС Лозан Панов внесоха предложение за образуване на дисциплинарка срещу отстранената съдийка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови