Правосъдният министър очаква последици по случая „Янева“ и подслушването

OFFNews 13 февруари 2015 в 11:39 1961 0

Правосъдният министър очаква последици по случая „Янева“ и подслушването

По случая с издадените разрешителни за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) при разработката "Червей" трябва да има последици. 

Това е позицията на правосъдния министър Христо Иванов. Пред журналисти той каза, че предстои Бюрото за контрол на СРС (БКСРС) да декласифицира информацията за това как са издадени разрешенията и тя ще бъде предадена на ВСС. Ако от кадровия орган не реагират с налагането на дисциплинарни производства, има "резервен вариант", при който министърът на правосъдието може да сезира Съвета.

След като се разгоря скандалът с подслушването в МВР, стана ясно, че разрешителните за прилагане на СРС са дадени от председателката на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. Тя е дала разрешение подслушването да продължи 300 дни, което е значително повече от сроковете, които позволява българското законодателство. Разрешенията са давани без мотивировка за това защо се налага удължаването на срока за прилагане на СРС-та.

"Фактите, които са изнесени в доклада на г-н Рашков (председателят на БКСРС, бел.ред.) относно мотивираността, обосноваността на тези искания, срока, са наистина смущаващи и последици трябва да има", коментира министър Иванов. Той обясни, че членовете на ВСС са запознати с фактите, "но какви са техните желания оттук нататък, не мога да коментирам".

"Много е важно да се вземат системни мерки. Тук не става въпрос, като говоря за последици, само за конкретния съдия, който е подписал тези разрешения. Отдавна е известно, че в СГС процентът на отказите е смущаващо нисък. Липсва регистър в който всеки съдия може да провери дали за зсъщите хора и същите факти са искани разрешения за подслушване", обясни Иванов.  

Той смята за емоционално изказването на премиера Бойко Борисов за това, че след като Цветанов е получил 4 години затвор, по "Червей" трябва да има 400 години затвор. "По-скоро го разглеждам като човешка лична реакция. 400 години затвор по българските закони няма как да бъдат дадени", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !