ВСС отказа да се запознае с румънския антикорупционен модел

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2017 в 12:38 3197 2

ВСС ще настоява за отпадане на мониторинга на ЕК

Мнозинството на ВСС отказа да покани Лаура Кьовеши – главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния.

Предложението бе направено от Калин Калпакчиев, който в началото на ноември миналата година бе на конференция в Букурещ на тема "Превенция и борба с корупцията в съдебната власт в Югоизточна Европа". Впечатление са му направили презентации на представители на различни държави, участвали в конференцията. На форума е трябвало да присъства и представител на прокуратурата, но такъв е нямало.

Калпакчиев е изготвил доклад от резултатите от участието си в събитието. В него той отправя две предложения - Пленумът на ВСС да покани на официално посещение у нас Лаура Кьовеши и членове на Върховния съвет на магистратурата на Румъния и да се организират в НИП обучения за български прокурори по разследване на корупционни престъпления по високите етажи на властта, като румънски обвинители да помагат в обученията.

Докладът му бе внесен за гласуване в днешното заседание на Пленума на съвета. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че са водени разговори с румънски магистрати и е постигнат проект на споразумение между българската и румънската прокуратура, както и отделно споразумение с антикорупционната прокуратура на северната ни съседка. Подписването на споразумението било отложено заради оставката на главния прокурор на Румъния. Според Цацаров било странно ВСС да отправи покана само към Лаура Кьовеши.

В същото време ВСС ще настоява за отпадане на мониторинга на Европейската комисия. Това ще стане на среща със заместник-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху, която ще се състои утре. Позицията ще бъде изразена от представляващия ВСС Димитър Узунов.

Решението беше взето от Пленума на ВСС с 13 гласа "за" и пет - "против". 

Предложението беше направено в последния момент. След вота Соня Найденова мотивира отрицателния си вот с това, че предложението не е мотивирано, съобщава "Правен свят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови