Внасят обвинението срещу Москов за турските ваксини до края на годината

OFFNews 28 ноември 2017 в 19:58 13729 1

До края на годината прокуратурата ще внесе в съда обвинителния акт по делото за турските ваксини срещу бившия здравен министър Петър Москов и останалите трима обвиняеми, съобщи БНТ. 

Москов получи три обвинения по делото за бартера с ваксини с Турция. 

България получи като дарение от Турция 200 000 ваксини "Еувакс" и "Пентаксим", а в замяна страната ни дари 5 млн. дози ваксини БЦЖ. 

Според прокуратурата Москов е приел дарението от Турция в разрез със законовите норми, а здравното министерство е заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов. 

На Москов беше повдигнато обвинение и за частта с българското дарение на ваксини за Турция. Според прокуратурата с действията си Москов е ощетил държавното дружество „Бул Био”, като е възложил на предприятието да произведе 5 млн. ваксини БЦЖ, а след това директорът на дружеството е привикан в министерството и принуден да подпише договор, с който дарява ваксините на ведомството. Така Москов е ощетил дружеството с 413 370 лв.

Третото обвинение срещу Москов е за безстопанственост. 

Разследването за турските ваксини започна след разкритията на Валя Ахчиева в предаването "Открито". 

Делото е едно от първите за корупция по високите етажи на властта, което ще се гледа в Специализирания съд заради промените в Наказателно процесуалния кодекс.

Бившият здравен министър коментира информацията, като обяви, че е спокоен, защото е убеден, че е защитил държавния интерес - и финансов, и здравен, като може да го докаже с факти и данни.

По информация на БНТ се готви обвинение и срещу още един човек. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови