Владимира Янева се изправя пред съда

OFFNews 20 октомври 2015 в 07:44 2158 0

Владимира Янева се изправя пред съда

Второ заседание по делото за незаконните СРС-та от разработката "Червеи" ще се проведе днес. Подсъдим в него е бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Заедно с нея пред съда ще се изправи и бившият шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Според прокуратурата Янева незаконно е удължила срока за прилагане на СРС до 300 дни. Разрешенията са били за следене на централния полицейски регистър. Янева е дала позволение да се използват всички средства, предвидени в закона, за следене на системата.

Аферата "Червеи" беше един от най-големите скандали миналата година. Разработката беше посочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР, данните "изнесени". Официално поводът за старт на тази разработка бил да се проследи дали и кой служител на МВР изнася информация към криминални среди.

До това разкритие обаче не се стигна. Единствено стана ясно, че е следено кой е имал достъп до регистъра и това е ставало незаконно. 

Делото е секретно и ще се гледа при закрити врата от съдия Иван Коев, който произнесе оправдателната присъда на бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови