Разпитват 50 свидетели по делото "Червеи"

OFFNews 29 септември 2015 в 12:56 2246 0

Разпитват 50 свидетели по делото

Владимира Янева не се яви на първото заседание по делото "Червеи", в което тя е обвинена за престъпление по служба след скандала с незаконното подслушване по разработката.

Тя не е длъжна да присъства в съдебната зала, тъй като предвиденото по закон наказание за престъплението, в което е обвинена, е под 5 години. Очаква се процесът да започне по същество на 20-ти октомври, съобщава БНР.

На заседанието днес трябваше да се разбере само, дали делото ще се гледа по бързата или по нормалната процедура.В писмено заявление от Янева, предоставено от нейния адвокат, се казва, че тя иска да се гледа по нормалната процедура. Така на 20 октомври процесът стартира с разпит на първите 20 от близо 50-те свидетели по делото. Дали разпитите ще са публични или не, съдия Иван Коев ще каже следващия път.

Това, което е ясно дотук е, че защитата иска делото да е открито, включително и в интерес на правата на подсъдимите, прокуратурата обаче иска да е закрито, за да не се изнесе информация, с гриф "Секретно", тъй като в основата на делото "Червеи" е неправомерното подслушване на Централизирания полицейски регистър.

Днес се сложи точка и на още една интрига около този процес - ще си направи ли отвод съдия Иван Коев по делото. Прокуратурата се усъмни в неговата безпристрастност, тъй като е бил подчинен на Владимира Янева. Той обаче, и защитата, бяха категорични, че бившите му служебни отношения с Янева няма да повлияят за решението му по делото.

По-рано БНР припомни, че сравнително бързо приключилото разследване и внасянето на обвинителния акт по мегааферата, временно се спънаха при избора на съдия, който да гледа делото. Едва от трети опит се намери такъв, който да се занимава с процеса. Така Владимира Янева трябваше да застане пред бившия си подчинен Иван Коев, който преди време прочете първите и вече влезли в сила оправдателни присъди по друго СРС-дело - срещу съдията Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Коев не просто пое тогава случая, а безпрецедентно отвори съдебната зала за медиите, докато се слушаха и гледаха записани срещи и разговори, и се коментираше използването и прилагането на тайните способи за контрол.

В рамките на процеса ще се изяснява законността на тоталния контрол, на който е била подложена за близо година, в мандата на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, компютърната система с криминалните регистрации на МВР. Според Прокуратурата, Владимира Янева е нарушила закона, като е разрешила прилагането на СРС по отношение на тази система в срокове над разрешените и без исканията да са били мотивирани. Костадинов пък ще отговаря, че е изфабрикувал документите, послужили за основание да се иска контрол над компютърната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !