Властта засилва подслушването на всички, които искат да я свалят

Юлиан Христов 09 септември 2015 в 16:40 5046 7

Властта засилва подслушването на всички, които искат да я свалят

Шпиони, диверсанти, превратаджии, атентатори и терористи, които уронват устоите на държавата, ще бъдат подслушвани по-дълго, отколкото сега позволява законът.

Това става ясно от промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които бяха внесени от група народни представители от управляващото мнозинство. Сред тях е и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Промените в закона предвиждат намаляване на сроковете за подслушване на всички останали престъпления, с изключение на тежките умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс. Именно това са текстовете, свързани с подкопаване устоите на властта, предателство, шпионство и диверсия. За тях е предвидено прилагането на специални разузнавателни средства да бъде шест месеца, с възможност за увеличаване с още шест месеца. 

В сегашния си вариант законът позволява подслушването да бъде 2 месеца, с възможност за продължаване до 6 месеца общо. 

Докладът на Бюрото за контрол на СРС за 2014 година показва, че разследването на шпиони е едно от най-честите основания за искане и даване на разрешения за изпозване на специални разузнавателни средства. Според данните наред с наркоразпространението и организираната престъпност, шпионството е третото най-често срещано основание за искане на СРС. Така през 2014 година 1232 СРС са приложени за наркоразпространение, 880 за разследване на престъпни групи и 597 за шпионство.

Според новите текстове в закона, по-дългият срок се изисква за това, защото извършването на посочените престъпления е свързано с продължителна подготовка и сериозна организация в условията на секретност. Това налага органите на реда да разполагат с адекватни средства за противодействие, сред които е и прилагането на СРС за по-дълъг период от време. Съхранението на тази информация ще се пази най-дълго от информацията, събрана със СРС по други престъпления. Тя ще се пази в архивите на службите 15 години, след което ще се унищожава от специална комисия.

Новите текстове в ЗСРС предвиждат намаляване на сроковете за подслушване и проследяване при случаите за установяване на самоличност. Срокът ще е 20 дни с възможност за увеличаване за не повече от 60 дни. 

_____

За първото полугодие на 2015 година се отбелязва спад в прилагането на СРС. Това показва доклад на Бюрото за контрол на СРС. За първите шест месеца на годината са дадени 1495 разрешения по-малко в сравнение със същия период на 2014 г., коетое е намаление с близо 41 процента. Най-голямо е намалението на броя разрешения, дадени от Софийски градски съд, чийто бивш председател Владимира Янева беше посочена, като един от двигателите на аферата "Червей". В същото време се забелязва ръст в отказите за даване на СРС с близо 220%, като тук също първенец е СГС. Намалели са исканията за СРС, касаещи националната сигурност.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката