Властта засилва подслушването на всички, които искат да я свалят

Последна промяна на 09 септември 2015 в 16:40 3990 7

Властта засилва подслушването на всички, които искат да я свалят

Шпиони, диверсанти, превратаджии, атентатори и терористи, които уронват устоите на държавата, ще бъдат подслушвани по-дълго, отколкото сега позволява законът.

Това става ясно от промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които бяха внесени от група народни представители от управляващото мнозинство. Сред тях е и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Промените в закона предвиждат намаляване на сроковете за подслушване на всички останали престъпления, с изключение на тежките умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс. Именно това са текстовете, свързани с подкопаване устоите на властта, предателство, шпионство и диверсия. За тях е предвидено прилагането на специални разузнавателни средства да бъде шест месеца, с възможност за увеличаване с още шест месеца. 

В сегашния си вариант законът позволява подслушването да бъде 2 месеца, с възможност за продължаване до 6 месеца общо. 

Докладът на Бюрото за контрол на СРС за 2014 година показва, че разследването на шпиони е едно от най-честите основания за искане и даване на разрешения за изпозване на специални разузнавателни средства. Според данните наред с наркоразпространението и организираната престъпност, шпионството е третото най-често срещано основание за искане на СРС. Така през 2014 година 1232 СРС са приложени за наркоразпространение, 880 за разследване на престъпни групи и 597 за шпионство.

Според новите текстове в закона, по-дългият срок се изисква за това, защото извършването на посочените престъпления е свързано с продължителна подготовка и сериозна организация в условията на секретност. Това налага органите на реда да разполагат с адекватни средства за противодействие, сред които е и прилагането на СРС за по-дълъг период от време. Съхранението на тази информация ще се пази най-дълго от информацията, събрана със СРС по други престъпления. Тя ще се пази в архивите на службите 15 години, след което ще се унищожава от специална комисия.

Новите текстове в ЗСРС предвиждат намаляване на сроковете за подслушване и проследяване при случаите за установяване на самоличност. Срокът ще е 20 дни с възможност за увеличаване за не повече от 60 дни. 

_____

За първото полугодие на 2015 година се отбелязва спад в прилагането на СРС. Това показва доклад на Бюрото за контрол на СРС. За първите шест месеца на годината са дадени 1495 разрешения по-малко в сравнение със същия период на 2014 г., коетое е намаление с близо 41 процента. Най-голямо е намалението на броя разрешения, дадени от Софийски градски съд, чийто бивш председател Владимира Янева беше посочена, като един от двигателите на аферата "Червей". В същото време се забелязва ръст в отказите за даване на СРС с близо 220%, като тук също първенец е СГС. Намалели са исканията за СРС, касаещи националната сигурност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2015 в 20:32

Да, искам Боко Тиквата и престъпната му шайка ГЕРБ да бъдат свалени от власт със законни средства, т.е. чрез избори и това ща стане. Не може в България да има толкова тъпанари, които вечно да гласуват за него. Вярно е, че тук остана много "некачествен материал", както той самият се изрази и макар, че на българина малко късно му идва акълът, рано или късно това ще стане - спомнете си НДСВ, които мислеха да векуват във властта. Да, в този смисъл, аз, с тези си изказвания, подкопавам властта на Боко Тиквата и не се страхувам от това! Подслушвайте ме колкото си искате, да ви еба майката!

10.09 2015 в 09:54

В тази държава всичко е обърнато нагоре с краката. Абе какви шпиони ще подслушват, като главнокомандващия по случайност президент гони българската телевизия от среща на която договаря българска собственост с турски официални лица или когато награждава само българи работещи за Гугъл, в област където водещите технологии са на български фирми. Всичко е такава порнография като турските ни политици да честват трети март или съединението и да приемат военни паради. Българите ги няма, има някаква територия, на която мафията дели държавния ресурс. В случая слухтенето е оръжие срещу вражеската групировка, която пък държи някой друг ресурс, за да може да цака.

10.09 2015 в 08:34

Не искам да Ви секвам либертарианския ентусиазъм, но все пак от историята си добре знае, че татковината ни е населена доста нагъсто с шпиони и диверсанти станали при Ина за не една и две беди. От историята знаем за терористични, актове, преврати, убийства на видни личности и т.н. Държавите от които със сигурност знаем за зловредни шпиони са Русия, Сърбоя, Турция от 1878-а година насам говорим. Това нразбира се не може да умаловажи роля на шпионите от държави които просто не сме разкривали след зловредни деяния като Британия, САЩ, Франция (последните съвсем не толкова отдавна потопиха кораб на еколози причинявайки смъртта на абсолютно невинен журналист), Румъния и Гърция.

Както много от нас са забелязали в момента имаме един своеобразен връх на чуждото влияние в нашата политика. Просто нашите висши политици се отчитат в нечии посолства, дали САЩ, ЕС или Русия зависи от конкретния политик и движение което представлява

Та според мен поне ДАНС или която друга агенция се занимава с контра разузнаване има нужда от подсилване. Как ще гарантираме, че самата ДАНС не е сборище на родоотстъпници не знам. Гледайки лидерите които поставят на тази служба, дори и ам чувство, че целта е да я превърнат в прокси на чужди интереси

09.09 2015 в 22:03

КОМУНИЗМЪТ СЕ ЗАВРЪЩА, ДРУГАРИ!

Навръх големият народен празник - годишнината от светлата дата 9 Септември 1944 г. властите са решили да ни зарадват с достойни за онова време инициативи против лицата спрямо които ФАЩ имат съмнения за "...подкопаване устоите на властта...".

Брилянтна формулировка, обхващаща както ЛЕГАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОПОЗИЦИЯ, така и примерно разказващите вицове против лица, подвизаващи се лучайно във власта. Всичко може да се вкара под тая категория. И "Хибридната война" естествено.

Четвъртият хилядолетен райх at its best. Омерзен съм.

09.09 2015 в 20:26

Честит 9.9.,Власт!
Щом сте на Власт,рано или късно,Голямото Подслушване...да започне сега!Щото,у нас,то терористи,то конспиратори,то вражески елементи,то шпиони.....за страх!
Въпросът е,да подслушвате,всички,които съвсем демократично си пишат против Вас,не Ви харесват,не Ви одобряват.Както преди,нали така,Власт?Я легализирайте цензурата,политическата полиция-те нещата се случват едно по едно.По-късно,може и вечерен час да се въведе.

09.09 2015 в 18:05

На Запад голямата битка за правото на лично пространство е масово срещу фокусирано (към конкретни лица) следене. Нашите служби може би нямат ресурс за истинско масово следене, но дори и фокусираното такова може да излезе извън контрол ако съда дава разрешения за щяло и нещяло и ако почнат да се следят хора, които просто са неудобни, а не истински врагове на държавата (именно на държавата, а не на сегашната власт на който се е докопал в момента).

Това за СГС ме изненадва приятно.

A терористите и шпионите да ги следят както и колкото дълго си искат. Проблема обаче винаги идва в конкретното изпълнение и интерпретиране на закона.
"подкопаване устоите на властта" звучи доста общо и отворено за злоупотреби и ако съдим от миналото, със сигурност ще се злоупотребява.

Щом критичните коментари към НАТО и към нашите путьовци могат да са "хибридна война", то абсолютно виждам как могат да спаднат и към "подкопаване на властта". Ако това стане, българските медии трябва да обмислят репорти за прозрачност (колко пъти службите са искали информация като например ИПта на коментиращи) или да ползват нещо като warrant canary.
https://en.wikipedia.org/wiki/Warrant_canary

В Щатите това е редовна практика:
https://reason.com/blog/2015/06/25/how-the-feds-asked-me-to-rat-out-comment
и като знам как черпим щедро опит от тях, не бих се учудил и ако в България се появят подобни случаи. Дано да не се окажа прав, но трябва да сме наясно какви практики могат да бъдат взаимствани от други съюзни нам държави и как да им противодействаме ако се стигне дотам.

09.09 2015 в 17:38

Тя тази власт много уплашена от "червените доматки"!!! България е мафия с демокрация вътре!