ВКС осъди на затвор до живот бивш футболист за убийството на приятеля му

Върховните магистрати подчертават, че присъдата е рядък случай в съдебната практика

OFFNews 15 август 2023 в 12:51 5681 1

Метушев

Снимка Pirinnews

Марио Метушев

Бившият футболист Марио Метушев получи окончателна присъда затвор до живот за жестокото убийство на неговия приятел Красимир Колджиев, реши Върховният касационен съд, като отхвърли жалбата Метушев срещу наложеното му от апелативните съдии наказание. ВКС подчертава, че присъдата е рядък случай в съдебната практика.

Кървавата разправа се случи през 2018 г. в Гоце Делчев, когато бившият футболист след пиянска свада уби Красимир Колджиев, като му нанесе 97 удара с нож пред майката на жертвата. След това Метушев опита да се самоубие със същия нож, като се прободе в корема и врата, но лекарите го спасиха.

Разследването установи, че двамата приятели се знаели от деца и се занимавали с продажба на рязан тютюн. В началото на 2018 г. Метушев искал от Колджиев да пренесе 100 кг тютюн до Шумен, последният обаче отказал. Някогашният спортист решил сам да свърши работата, но бил задържан и осъден условно. В деня на убийството - 15 юни 2018 г., двамата се видели в кафене, след което Колджиев поканил Метушев в дома си. Последвали обвинения от страна на Метушев, че е бил предаден от приятеля си, разгорял се скандал, който завършил с убийството на Колджиев.

Първоначално Окръжният съд в Благоевград му присъди 20 г. затвор, но Софийският апелативен съд увеличи наказанието, тъй като убийството е извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. 

Върховните магистрати отхвърлят жалбата на защитата, че по делото е останало неизяснено в какво положение са били един спрямо друг подсъдимият и пострадалият. Неоснователно е и твърдението, че не са събирани и установявани доказателства как са повлияли изписаните на подсъдимия лекарства и спирането на техния прием.

"Съдът е обсъдил представените рецепти, с които на подсъдимия са били предписани психоактивни медикаменти. Изпълнението на лечението е поставено под съмнение с оглед изготвената по делото експертиза на проба от кръв от Метушев, при което не е било установено наличието на наркотични вещества и психоактивни медикаменти, включително и тези, които са му изписани. Според върховните съдии възражението на защитата, че липсват доказателства относно мотива за извършване на престъплението е неоснователно", заключава ВКС. 

Нараняванията на Красимир Колджиев показват, че се е борил за оцеляването си, "като е преживявал както физически болки и страдания, така и ужас от неизбежната смърт". А поведението на подсъдимия сочи за изразена коравосърдечност и жестокост.

"В мотивите на въззивното решение са изложени съображения относно изключителността на осъщественото от подсъдимия в сравнение с престъпленията от същия вид – нанасянето на многобройни удари, далеч надхвърлящи необходимото за умъртвяване на жертвата и то в присъствието на майката на пострадалия; проявена изключителна жестокост и коравосърдечност, което е рядък случай в съдебната практика", пише още в решението си ВКС, като уточнява, че такива са били аргументите и на САС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика