ВКП иска от Държавния департамент повече данни за санкционираните по закона Магнитски (обновена)

OFFNews 17 юни 2021 в 10:23 1972 0

Върховната касационна прокуратура е поискала от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса, при който на трима българи - бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски и подалия оставка зам.-шеф на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков, бяха наложени санкции по закона "Магнитски", съобщи БТА, като се позова на източници от прокуратурата.

Искането си българските разследващи са изпратили през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. Те са поискали повече детайли за причините, поради които на тримата бяха наложени санкции. Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти.

Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона "Магнитски" те вече са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми. Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да правят бизнес там. Запорирани са и сметките им в американски финансови институции.

Първо НАП, а после и финансовото министерство извадиха списъци на лицата, които потенциално биха попаднали под ударите на закона "Магнитски".

По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че информация ще се търси и за останалите трима от черния списък на САЩ Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов и свързаните с тях търговски дружества.

Исканията са във връзка с образуваните у нас проверки срещу шестимата.

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше основание за предприемане на действия от страна на българската прокуратура съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", посочи Милева пред БНР.
На въпрос дали прокуратурата не можете да работи по тези проверки, докато не получите данните от САЩ говорителят отговори:

"Не, напротив ние искаме информация и от българските институции", и допълни, че работата върви паралелно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови