Висшите прокурори ще могат да изменят или спират актове на по-нисшите

ОFFNews 26 юли 2016 в 20:07 3111 1

В определените със закон случаи прокурор от по-горестояща прокуратура може мотивирано и писмено да спира, отменя или изменя актовете на прокурорите от по-ниските по степен прокуратури.

Това приеха като промяна в Закона за съдебната власт на второ четене днес депутатите, съобщи "Фокус".

При отмяна на прокурорски акт могат да се дават само писмени и мотивирани указания относно прилагането на закона, без да се засяга вътрешното убеждение на прокурора. В случаите, когато горестоящ прокурор отменя прокурорски акт, поради неизвършване на необходимите действия за разкриване на обективната истина, то той указва какви действия за установяване или проверка на какви факти следва да се извършат. Прокурорът, получил указанията, може да направи възражение пред прокурор, по-горестоящ от този, дал указанията.

Друго решение от днес гласи, че членовете на ВСС ще се връщат на предишните си позиции при изтичане на мандата, а сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати няма да са анонимни.

От "Медияпул" посочват, че главният прокурор вече ще трябва да се отчита пред парламента по всякакви въпроси, свързани с дейността на държавното обвинение, борбата с престъпността и реализирането на наказателната политика на държавата.

Депутатите приеха и т.нар. съдийско самоуправление, според което 1/3 от съдиите във всеки съд ще могат да издигат своя фаворит за председател, а ВСС няма да може да пренебрегва решението им.

От медията посочват, че общото събрание на съдиите ще приема правилата за разпределение на натовареността, които ще се прилагат от председателя, както и ще определя структурата на съда.

Командированите съдии пък ще загубят правото си на глас в общите събрание, което ще лиши шефовете от подкрепата на хората, които са там главно заради него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови