Високите цени в лавките взели главата на шефа на затворите

OFFNews 04 юли 2019 в 12:47 5617 1

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов разкри причините да иска уволнението на директора на затворите Васил Миладинов, а най-важната от тях се оказаха... високите цени в затворническите лавки.

Става дума за тежка система с множество проблеми – с цените, на които се хранят лишените от свобода, с достъпа до телефони, с цените на храните в лавките, проблеми с обществени поръчки, обясни Кирилов пред Нова телевизия.

Кирилов разказа, че най-често оплакванията от ръководството на затворите са свързани с цените на храните, продавани в лавките, и че решението да поиска да уволни директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към ведомството Васил Миладинов не е само писмо, което неотдавна написала Евгения Банева. Той уточни, че някои от нейните оплаквания имали основание.

Правосъдният министър обясни, че шефът на затворите в момента бил в болнични, но след като се върнел веднага щял да си получи заповедта за освобождаване. 

По повод готвения в петък протест от страна на полицаи и надзиратели в затворите Кирилов обяви, че очаква да му бъде искана оставката, но предупреди, че ако исканията не са само финансови, а и персонални, икономиите, които биха отишли за допълнително възнаграждение, може да се разпределят в други звена на системата на министерството.

Междувременно Синдикатът на служителите в затворите в България /ССЗБ/ изпрати писмо до министър Кирилов, в което председателят на профсъюза Ивайло Григоров иска отговор дали е издавана заповед за уволнение на Васил Миладинов.

Той настоява да се запознае и с мотивите за евентуалното освобождаване на Миладинов.

В писмото си до правосъдния министър, изпратено и до медиите, от ССЗБ изразяват мнение, че непрозрачните намерения по отношение кадровата политика създават чувство за недоверие и разочарование от политическото ръководство. Те били в разрез с европейската култура, модел и практика.

В друго писмо, също от днес, адресирано до заместника на Кирилов - ресорния зам.-министър Николай Проданов, от синдиката питат дали е оказван политически и психологически натиск на Миладинов и дали е бил принуден сам да подаде оставката си още миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови