Вещите лица влизат в единен регистър

OFFNews 14 април 2020 в 10:24 12304 0

С промени в Закона за съдебната власт към Министерството на правосъдието се създава информационна система „Единен регистър на вещите лица“, която съдържа данните, вписани в списъците на специалистите. Данните се въвеждат в регистъра по разпореждане на съответните административни ръководители в органите на съдебната власт незабавно след утвърждаването на списъците.

Законът влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Поправките са качени на портала за обществени консултации на МС.

Целта на предложения проект е създаване на нормативна уредба на автоматизираната информационна система (АИС), която ще съдържа данните, вписани в списъците на специалистите, утвърдени за вещи лица. Така ще се създаде възможност за органите на досъдебното и съдебното производство да намират бързо и лесно вещи лица с подходяща специалност за изготвянето на необходимите експертизи.

Чрез изграждането и внедряването на единен национален регистър ще се създаде удобен интерфейс за избор на вещи лица на база на зададени критерии по случаен принцип или чрез конкретен избор при необходимост от специфични експертизи. За всяко вещо лице системата ще поддържа електронно досие с история на изготвяните експертизи, решението на органа, както и броя откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания.

Автоматизираната информационна система „Единен регистър на вещите лица“ ще е с централизирана база данни и ще поддържа информация като имена, адрес, електронни адреси за комуникация и уведомяване, съдебни райони, образователен ценз, квалификация, специализации, области, в които експертът притежава специални знания, и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!