ВАС върна жалбата на Българско лято срещу списъка на МС по Магнитски

OFFNews 02 август 2021 в 12:45 2352 0

Петчленен състав на Върховния административен съд върна за повторно разглеждане пред тричленен състав жалбата на партия "Гражданска платформа Българско лято" срещу решението на Министерски съвет за включването ѝ в списък във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица по закона "Магнитски", става известно от решение на съда, цитирано от БТА.

В края на юни тричленен състав на ВАС отхвърля жалбата на партията за незаконосъобразност на решението на МС и прекратява производството по делото.

Актът на правителството, с който се създава списъка по санкциите "Магнитски", задължава министрите и другите органи на изпълнителната власт да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните и общинските предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Според настоящия петчленен съдебен състав ПП ГПБГ има правен интерес от оспорването и подадената жалба срещу решението на Министерския съвет е допустима за разглеждане. Като се допълва, че право да оспорват административните актове имат гражданите и организациите, чиито права, свободи или законни интереси са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат задължение.

Затова съдът отменя решението на тричленния състав в тази му част. Съдиите обаче отбелязват, че правилно е било отказано спиране на изпълнението на решението на МС.

Определението е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови