ВАС отмени промените в Плана за управление на Национален парк Пирин

OFFNews 30 юли 2018 в 13:54 2911 1

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени със свое решение промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет с Решение 821/29.12.2017 г. Административно дело № 3062/2018 г. беше образувано по жалби на две физически лица, на „ВВФ Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска програма България” и на Асоциация на парковете в България.

Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Според върховните съдии при издаване на обжалвания административен акт са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда, каквото е изискването за планове, програми и инвестиционни предложения за строителство, дейности и технологии или техни изменения или разширения, при чието осъществяване са възможни значителни въздействия върху околната среда.

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно: опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото. В чл. 2, ал. 2 ЗЗТ изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

1

observerr

30.07 2018 в 23:52

За да се угоди на Цеко Минев унищожителят на Пирин
Нено Димов обядвал с посланиците към ЮНЕСКО с пари за европредседателството
Лъжата на министъра в национален ефир вече е доказан факт
 
X

Парламентът на живо