В ЮНЕСКО са били подведени за Пирин, заяви Симеонов

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2018 в 12:12 2294 5

В ЮНЕСКО били подведени за Пирин, заяви Симеонов

Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията Национален парк „Пирин“. В крайна сметка успяхме да съберем 11 подписа в подкрепа на променените на членове и клаузи от първоначалното решение.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет по повод решението на ЮНЕСКО за опазване на природата и развитие на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“, съобщава „Фокус“.

„Темата е много важна за българския туризъм и от там за българската икономика. Лично за мен и за моя кабинет е и въпрос на една продължила вече близо година борба“, коментира Симеонов.

„В резултат на настояванията ни през декември месец 2017 година МС прие решение за промяна на действащия план в Пирин, с които да се даде възможност за изграждането на нови ски съоръжения – инфраструктура, свързана със ски зона „Банско“, припомни той. „Това е лично моя кауза, с която съм се ангажирал и по тази причина смятах, че е необходимо да присъствам на сесията на ЮНЕСКО заедно с делегацията на МОСВ, за да защитим позицията на България, която беше изцяло предадена. На 42-рата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, която продължава и към момента, беше подготвено решение с много крайно ограничителни, да не кажа драконови мерки, за България по отношение на ски туризма в природен парк „Пирин“, заяви вицепремиерът.

"Когато потеглихме за там, направихме нашата програмата така, че да се опитаме да запознаем максимален брой делегати с истинското положение в тази ски зона и в природния парк, защото се оказа, че голямата част от делегациите са тотално подведени. Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията в България. Те бяха подведени с една невярна информация, която се защитава от неправителствените организации в България и която е повод за едни драматични митинги всеки четвъртък, на едни постоянни противопоставяния на решението на правителството и на желанието на хората от региона за някакъв икономически растеж“, допълни още той. По думите му ЮНЕСКО е много сериозен и добре работещ орган, чийто решения стават задължителни за държавите.

„Фокус“ припомня: По време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн предложените от българска страна текстове за Национален парк „Пирин“ бяха гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета. Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред.

В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции. Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта. В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2732

5

zuljin

29.06 2018 в 18:34

Зелените са посредственяци на грантове, но в случая неволно помагат на банскалии да си запазят малкото останал в района дребен и среден частен бизнес.
Банскалии пък са тъпи, като тия двамата под мен и си мислят, че Зелените им пречат да потекат реките от пари към тях.
Аз пък искам да разрешат на Цеко да разшири курорта, за да им гледам сеира на тия тъпанари, как от собственици на семейни хотели и механи, ще станат обслужващ персонал на Цеко. Ще гледам сеира и на скиорите, искащи втора кабина като не могат да се разминат по пистите от двойното повече народ, който ще се качи горе.

8374

4

Emigirl

29.06 2018 в 15:49

Зелените гадинки за малко да успеят..

8000

3

leomesi

29.06 2018 в 15:34

Те зелените винаги подвеждат и манипулират, ама в случая ЮНЕСКО не им се върза. Това е добре.

7671

2

Hissarion

29.06 2018 в 14:16

Той Далавери откакто се намърда във властта се занимава основно с ... далавери. Някой лев от Цеко, някой лев от Шиши, някой от Черепа и е уредил пенсията. Такъв чевръст и отявлен лобист не сме виждали отдавна.

2732

1

zuljin

29.06 2018 в 13:54

Ей тоя Цеко всичките ви купи... жалки продажни душици!!!