В ЮНЕСКО са били подведени за Пирин, заяви Симеонов

OFFNews 29 юни 2018 в 12:12 2805 5

В ЮНЕСКО били подведени за Пирин, заяви Симеонов

Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията Национален парк „Пирин“. В крайна сметка успяхме да съберем 11 подписа в подкрепа на променените на членове и клаузи от първоначалното решение.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет по повод решението на ЮНЕСКО за опазване на природата и развитие на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“, съобщава „Фокус“.

„Темата е много важна за българския туризъм и от там за българската икономика. Лично за мен и за моя кабинет е и въпрос на една продължила вече близо година борба“, коментира Симеонов.

„В резултат на настояванията ни през декември месец 2017 година МС прие решение за промяна на действащия план в Пирин, с които да се даде възможност за изграждането на нови ски съоръжения – инфраструктура, свързана със ски зона „Банско“, припомни той. „Това е лично моя кауза, с която съм се ангажирал и по тази причина смятах, че е необходимо да присъствам на сесията на ЮНЕСКО заедно с делегацията на МОСВ, за да защитим позицията на България, която беше изцяло предадена. На 42-рата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, която продължава и към момента, беше подготвено решение с много крайно ограничителни, да не кажа драконови мерки, за България по отношение на ски туризма в природен парк „Пирин“, заяви вицепремиерът.

"Когато потеглихме за там, направихме нашата програмата така, че да се опитаме да запознаем максимален брой делегати с истинското положение в тази ски зона и в природния парк, защото се оказа, че голямата част от делегациите са тотално подведени. Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията в България. Те бяха подведени с една невярна информация, която се защитава от неправителствените организации в България и която е повод за едни драматични митинги всеки четвъртък, на едни постоянни противопоставяния на решението на правителството и на желанието на хората от региона за някакъв икономически растеж“, допълни още той. По думите му ЮНЕСКО е много сериозен и добре работещ орган, чийто решения стават задължителни за държавите.

„Фокус“ припомня: По време на 42-то заседание на Комитета за световното природно наследство към ЮНЕСКО в Бахрейн предложените от българска страна текстове за Национален парк „Пирин“ бяха гласувани с пълен консенсус от държавите-членки на Комитета. Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред.

В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции. Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта. В своето изказване вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската държава за баланс между опазване на околната среда и развитие на туризма и покани представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „Пирин“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

4

Emigirl

29.06 2018 в 15:49

Зелените гадинки за малко да успеят..

11982

3

leomesi

29.06 2018 в 15:34

Те зелените винаги подвеждат и манипулират, ама в случая ЮНЕСКО не им се върза. Това е добре.

10571

2

Hissarion

29.06 2018 в 14:16

Той Далавери откакто се намърда във властта се занимава основно с ... далавери. Някой лев от Цеко, някой лев от Шиши, някой от Черепа и е уредил пенсията. Такъв чевръст и отявлен лобист не сме виждали отдавна.

 
X

Подкастът на OFFNews