ВАС отмени наложената от КЗК глоба от 175 000 лв. на фирма, свързана с Марешки

OFFNews 18 март 2021 в 13:51 2514 0

Наложената от Комисията за защита на конкуренцията глоба от 175 000 лв. на фирмата за търговия с горива "Трейднет Варна", свързана с лидера на "Воля" Веселин Марешки, бе отменена от Върховния административен съд, съобщи "Свободна Европа".

Според върховните съдии доказателствата не са достатъчни да се постанови, че действията на компанията са в разрез със Закона за защита на конкуренцията и глобата е излишна.

Решението на ВАС може да се обжалва. 

КЗК бе сезирана от големите играчи в търговията с горива „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Нис Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Синергон Петролеум“ ООД, „Ромпетрол България“ ЕАД и „ОМВ България“ ООД преди 3 г. Антимонополното ведомство установи през 2018 г. нарушение по чл. 36, ал. 4 от ЗЗК от страна на „Трейднет Варна“ ЕООД, собственост на сестрата на Марешки - Нина. И наложи имуществена санкция в размер на 175 437 лв. (0.1% от общия оборот за 2017 г.).

Сега ВАС се позовава на експертиза, според която обектите на фирмата са разкривани в различен период от време и не може да се направи извод за нарушения в продажбите за целия период. Магистратите приемат, че за да се утвърди на пазара като конкурент, е нормално в първите месеци фирмата да предлага стоки или услуги на "символична или близка цена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки