ВАС остави в сила решението на Административния съд в Хасково за рекултивацията на две депа в ТЕЦ 'Марица 3'

OFFNews 13 юли 2023 в 16:36 1221 0

ТЕЦ

Снимка Интернет

ТЕЦ "Марица" 3

Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд в Хасково, което засяга неизпълнение на предписание за рекултивация на две депа за производствени отпадъци от ТЕЦ "Марица 3", съобщиха от ВАС. Решението е окончателно и не подлежи на оспорване.

Става дума за сгуроотвали "Горен бюк" и "Галдушки ливади" в землището на Димитровград и на с. Черногорово, община Димитровград.

Административното дело е образувано по жалба на ТЕЦ "Марица 3".

Върховните магистрати приемат, че решението е правилно и първоинстанционният съд е обсъдил всички относими към спора доказателства, надлежно и аргументирано е анализирал всички факти от значение за спорното право и е направил верни изводи. Решението е постановено в съответствие с точното тълкуване и прилагане на материалния закон и като законосъобразно и обосновано следва да бъде потвърдено.

На ТЕЦ "Марица 3" е указано в рамките на 12 месеца след преустановяване на експлоатацията, да извърши техническата рекултивация, в това число демонтаж на изградените постоянни съоръжения (съществуващи тръбопроводи) на всяко от двете депа.

На 22 юли 2022 г. служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково са извършили проверка на депата и са установили, че техническата рекултивация не е извършена.

Констативният протокол е подписан от проверяващия екип и от присъствалия представител на дружеството – еколог в "ТЕЦ Марица 3" АД, който направил възражение по констатациите на специалистите. Въз основа на установеното при проверката директорът на РИОСВ – Хасково е издал оспореното предписание, с което е указал на ТЕЦ "Марица 3" АД Димитровград до 30 септември 2022 г. да рекултивира двете депа от производствени отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки