ВАС остави без разглеждане жалбата на БОЕЦ за отстраняването на Гешев

OFFNews 05 април 2022 в 13:02 1542 1

Петчленен състав на Върховния административен съд остави без разглеждане жалбата на БОЕЦ срещу решение на Пленума на Висшия съдебен съвет да откаже предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от ВАС. Върховните магистрати приемат, че след като БОЕЦ не е страна в административното производство, няма право и на жалба до съда, тъй като няма активна легитимация.

Петчленката приема още, че решението на тричленния състав е правилно и затова трябва да бъде оставено в сила.

Производството пред Пленума на ВСС е инициирано от министъра на правосъдието с предложение от 16 юли 2021 г. за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста.

До казуса се стигна след като миналата година бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия, настоя пред ВСС предсрочно да освободи Иван Гешев. Съветът обаче обяви за недопустимо искането на министъра. Стоилов поиска тълкуване от КС за основанията и процедурата по предсрочно отстраняване на тримата големи в съдебната власт.

На 8 февруари 2022 г. Конституционният съд прие, че разпоредбата на чл. 130в от основния закон включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложения до ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на главния прокурор.

Малко след решението на КС сегашният министър на правосъдието Надежда Йорданова поднови искането за предсрочно освобождаване на Гешев. Вчера ВСС проведе първото си заседание, на което бе даден старт на процедурата. Кадровиците допуснаха до цялостно разглеждане пет случая и частично другите четири от представените от Йорданова 9 мотива. Идния вторник ВСС ще започне разглеждането по същество на предложението.

С днешното решение на ВАС кадровиците на Темида ще трябва да разгледат и предложението на Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев.

От ВАС обясниха, че субекти в административното производство пред Пленума на ВСС са министърът на правосъдието, който е направил предложението, Пленумът на ВСС, в чиято компетентност е да разгледа предложението, и главният прокурор Иван Гешев в качеството му на заинтересовано лице.

Предметът на административното производство предопределя надлежните страни, а с това и принадлежността на правото на жалба до съда. Затова процесуалната легитимация на страните е условие, за да съществува право на жалба в полза на определено лице, съобщават още от ВАС.

През февруари ВАС възобнови делото по казуса с искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То бе образувано по жалби на министъра на правосъдието и движение БОЕЦ срещу решението на Пленума на ВСС, с което бе оставено без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор. Тогава съдът задължи ВСС да се произнесе по предложението за освобождаването на Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови