ВАС задължи ВСС да се произнесе по предложението за предсрочно освобождаване на Гешев

OFFNews 22 февруари 2022 в 19:32 3250 1

Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови делото по казуса с искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То беше образувано по жалби на министъра на правосъдието и движение "Боец" срещу решението на Пленума на Висшия съдебен съвет, с което беше оставено без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор. 

Административното дело във ВАС беше възобновено, след като на 15 февруари решението на Конституционния съд беше обнародвано в Държавен вестник. Конституционните съдии бяха сезирани през август миналата година с въпроса дали министърът на правосъдието има право да поиска освобождаването на главния прокурор.

Като съобразяват задължителното тълкуване на Конституционния съд, върховните магистрати от тричленния състав на ВАС приемат, че министърът на правосъдието може да инициира такава процедура.

Пленумът на ВСС дължи произнасяне по същество, пише в определението на ВАС.

Провиненията (тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт), описани в Конституцията, са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно, ако са извършени от така наречените "трима големи" – председателите на върховните съдилища и главния прокурор, пише в решението на съда.

С днешния си съдебен акт магистратите от ВАС изпращат административната преписка на Пленума на ВСС за продължаване на административнопроизводствените действия. Определението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови