Върховните магистрати върнаха делото за отменено уволнение на полицейски шеф от Бойко Рашков

Диана Варникова 16 декември 2022 в 10:53 1767 0

Йордан Рогачев

Снимка Архив

Йордан Рогачев

Върховният административен съд върна за ново разглеждане от друг състав в пазарджишкия Административен съд делото за дисциплинарното уволнение на бившия шеф на Областната полицейска дирекция в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.

С решение от 5 декември ВАС отменя решението на Административен съд - Пазарджик, което отменя заповедта на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков за прекратяване на правомощията на Рогачев. Според върховните съдии "обжалваното решение е постановено при допуснато съществено нарушение на съдопроизводствените правила, като постановено при неизяснена фактическа обстановка".

Дисциплинарното наказание е наложено за две нарушения. Второто е следствие на първото – неизпълнение на заповед на министъра на вътрешните работи, с което служителят е използвал и служебното си положение за лична облага, пише в мотивите си тричленният състав на ВАС с председател съдия Анна Димитрова.

Йордан Рогачев е освободен на 18 юни 2021 г. от директорския пост в Областната дирекция на МВР в Пловдив. Преди това той оглавява пазарджишката полицейска дирекция и е началник на Районното управление на полицията във Велинград.

Мотивът за освобождаването му от ОДМВР-Пловдив бе използването на служебни автомобили за лични нужди, видно от камери за видеонаблюдение. В доклада от проверката пишеше, че в някои от случаите ст. комисар Рогачев е пътувал на служебни съвещания и срещи. От февруари 2020 г. до април 2021 г. пътните книжа не били водени в съответствие с вътрешните правила на МВР.

По време на делото в Административния съд стана ясно, че след уволнението на полицейския шеф почетните знаци, с които е бил награждаван многократно от МВР, са му били отнети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!