Три жени и четирима мъже са били погребани край Банкя. Самоличността на един от тях е установена

Роднините са платили по 1000 лв. за кремация. Задържаният първо се признал за виновен, после отрекъл

OFFNews 25 май 2022 в 14:55 4764 1

погребения

Снимка БТА

Три жени и четирима мъже са били погребани в плитки гробове в местността Клисура край Банкя, съобщиха от Софийската районна прокуратура, която даде подробности по безпрецедентния случай. Те бяха открити от случайно преминаваща жена на 23 май.

Водещата версия е, че става дума за нелегални погребения на възрастни хора, настанени в хосписи, за които роднините са плащали по 1000 лв. на траурна агенция за кремиране.

От обясненията на прокурор Десислава Петрова стана ясно, че първо са били изровени три, а под тях са намерени още 4 тела. Погребани са в близост до недействащ гробищен парк. Районът е отцепен и продължава работата по случая. Няма данни за насилствена смърт.

Общото в случая е, че всички роднини са платили на погребалната агенция, за да бъдат кремирани роднините им. Те са получили урни с праха им. Не е ясно дали това са всички тела или има и още такива нелегални погребения.

В микробуса в близост до мястото, където са били зарити възрастните хора, са открити 3 празни ковчега. 

Установена е самоличността на единия от намерените трупове. Мъжът е починал през януари 2022 г. Не е поддържал връзка с двамата си синове и е живеел под наем в Банкя. След като били известени, че баща им е починал, те превели парите на агенцията и са получили урна с кремираното тяло на човека. 

За престъплението е задържан 51-годишният Г.Е., който има и предишни провинения. По съобщения в медиите неговото име е Георги Енев. От вчера той е привлечен за измама. Агентът наемал хора, които копаели гробовете. Първоначално е признал за още погребани, вместо кремирани хора, но после се отрекъл от показанията си и обявил, че е невинен. Само обяснил пред разследващите, че е "станала грешка". Утре прокуратурата ще поиска постоянен арест за Г.Е. 

От думите на прокурор Петрова стана ясно, че са започнали да валят сигнали от клиенти на траурната агенция, хората започнали да се съмняват дали са получили услугата, за която са платили. Още по-подозрително е, че от крематориума са казали пред разследващите, че нямат данни.

"Случаят е специфичен и е прецедент", обясни Десислава Петрова, а комисар Стойно Цветков от СДВР го нарече "най-грозният в кариерата ми".

Проверява се всяка възможност. Все още не е назначена ДНК експертиза, защото не е установена самоличността на останалите закопани възрастни хора, обясни Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки