Страсбург осъди България да плати 462 000 евро за Синята къща в Пловдив

OFFNews 23 ноември 2017 в 18:22 14988 0

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 462 000 евро за нарушение на правната сигурност и правото на собственост. 

Парите трябва да бъдат заплатени на 7 български граждани, осъдили държавата заради несправедлив отказ на реституция. 

Делото е за правото на собственост върху Павлитовата къща (Синята къща) в Пловдив, обявена за паметник на културата през 1949 г. Имотът с площ 246 кв. м. е национализиран през 1966 г. и тогава бившите собственици получават обезщетение от 14 000 лева. След това сградата е претърпяла сериозни ремонти след пожар през 1978 г., който унищожава част от нея.

След приемането на Закона за възстановяване на собствеността върху някои отчуждени имоти наследниците подават искане за отмяна на отчуждаването. На 28 юни 1993 г. те са уведомени, че искането им е отхвърлено от кмета на Община Пловдив. Следва обжалване на общинското решение в съда. 4 години по-късно, на 9 октомври 1997 г., Пловдивският окръжен съд оставя отказа на общината в сила. 

На 2 октомври 1998 г. Върховният административен съд отменя окончателно предишното решение. ВАС приема, че имотът на жалбоподателите е отнет по закон, който предвижда отчуждаване с цел строеж на нова сграда или инфраструктура. Имотът обаче е обявен за културен паметник и национализиран, за да бъде използван като такъв, поради което отчуждаването е направено в нарушение на закона.

След решението на ВАС наследниците връщат паричното обезщетение, получено при отнемането на собствеността им. През 2001 г. те се сдобиват и с нотариален акт, в който са посочени като собственици на парцела.

Въпреки тези факти, те не могат да влязат във владение на имота, тъй като той се държи и използва от Община Пловдив.

Наследниците претендират да им бъде възстановено правото на собственост. Ако това не се случи, те искат да получат неустойка от 587 000 евро, като представят оценка, изготвена от експерт, в която тази сума се посочва като пазарна стойност на имота.

Днес съдът в Страсбург призна България за виновна по делото и осъди държавата да заплати в рамките на 3 месеца 462 000 евро на наследниците, както и всички съдебни разходи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови