Столичната община е осъдена да плати 100 000 лв. за смъртта на мъж в Борисовата градина

OFFNews 30 декември 2022 в 09:33 5427 0

обезщетение

Снимка Архив

Борисовата градина

Обезщетение от 100 000 лв. ще трябва са плати Столичната община на майката на 41-годишния Цветан Цветанов, който преди 7 г. беше убит от паднало дърво в Борисовата градина, съобщи "Лекс".

Мъжът загина на 23 октомври 2015 г. при разходка в парка в близост до столичния бул. "Драган Цанков", когато бе затиснат от падащо напречно на алеята дърво. По случая започна разследване, не бе установен виновник за фаталния инцидент. Досъдебното производство е било прекратено за последно предни 2 г.

Майката на Цветанов обаче е завела иск за обезщетение срещу общината по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него собственикът и лицето, по чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Градският съд е установил, че от 2014 г. общината е имала договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди инцидента била възложена изрично подобна задача и то точно покрай бул. "Драган Цанков".

Съдът е приел и заключение на съдебно-лесотехническа експертиза, че причина за падналото дърво са загнилите му корени и това представлявало непредвидимо събитие.

В решението си съдът пише, че отговорността по чл. 50 от ЗЗД се свързва със задължението да се упражнява надзор върху вещта, което се изразява в нейното наблюдение и полагане на грижа за правилното ѝ управление и употреба. Когато вредите са настъпили в резултат на вещта, с която си служи деецът, без за тяхното настъпване да е допринесъл самият той, отговорността е именно по чл. 50 от ЗЗД, разяснява Софийският градски съд.

В случая няма спор, че падналото дърво е общинска собственост, а причина за падането са загнилите му корени и слаба коренова система.

В решението се казва, че при ясен риск за живота на хората инцидентът е бил предотвратим с прореждане или премахване на такива дървета. Съдът припомня, че такава възможност е разписана и в чл. 44 от Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews