Спас-Александър искал да помогне на хората, а не да ги измами, твърди адвокатът му

OFFNews 16 октомври 2017 в 17:27 18457 4

Спас Василев от Кочериново искал да помогне на хората, а не да ги измами. Това обяви адвокатът на Василев Георги Ценев. 

Василев се предал сам в ГДБОП в петък сутринта, а преди това е бил в Бургас, обяви защитата му. 

Според адвоката Василев е опитвал да помага на познати и приятели със закупуване на самолетни билети, но не харесвал името Спас и затова станал Александър Николов. По думите му Николов не е знаел, че има четири разследвания срещу него и че е бил издирван.

Адвокатът допълни, че Спас Василев решил сам да спре да предлага билети, защото виждал, че не може да се справи и влиза в порочен кръг - взема пари от следващите си клиенти, за да плати за билетите на предишните. 

Василев например обещавал билет за Делхи за 300 евро, но докато го купи, той ставал 900 евро и затова вземал пари от следващия, за да плати разликата, и така вторият клиент оставал без билет. По думите на Ценев това било можело да се нарече пирамида, но не било умишлено, защото искал да помогне на хората, но не се справял. 

Пред журналисти Спас Василев каза, че съжалява, но отказа да отговаря на въпроси, като подчерта, че само адвокатът му ще коментира. 

Съдът остави Спас в ареста. От прокуратурата посочиха, че той е извършвал упорита и продължителна престъпна дейност и ако бъде освободен, може да я поднови. 

Спас запази мълчание пред съдиите.

Схемата на Спас-Александър е действала от 8 години. Измамата се случва чрез профил във Фейсбук с името Александър Николов. Той се представя като добре образован мъж, който живее в Париж. За себе си твърди, че е работил щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като „Еърбъс”. Така той започва да предлага и да осигурява евтини самолетни билети. 

Според разследващи последните измами на Спас Василев надхвърлят 20 000 лева, а измамените са десетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови