Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

След 6 години на първа инстанция: Съдът оправда полицаи за смъртта на арестанта Пламен Куцаров

OFFNews 07 април 2017 в 15:25 4810 1

След 6 години на първа инстанция: Съдът оправда полицаи за смъртта на арестанта Пламен Куцаров

След близо шест години на първа инстанция приключи делото за смъртта на арестанта Пламен Куцаров през 2009 г. Състав на Софийски градски съд (СГС) оправда двамата подсъдими Божидар Проданов и Ирен Вълев. Те са обвинени в злоупотреба с власт и причиняване на смърт по непредпазливост. 

На 21 януари 2009 г. Куцаров е задържан при операция на ГДБОП. Той почина на път за ареста, а прокуратурата обвини за смъртта му ескортиращите го спецполицаи заради немарливо изпълнение на служебните задължения.

В петък съдът отхвърли като неоснователни и предявените срещу подсъдимите граждански искове от родителите на починалия. Майката и бащата на Куцаров поискаха общо 400 000 лв. кръвнина и отделно обезщетение от МВР от 150 000 лв. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок от днес.

Още през 2012 г. по време на едно от делата, експерти посочиха, че по тялото на Куцаров е имало неоспорими следи от притискане на гръдния кош и диафрагмата, което е довело до затруднено дишане. Това заключение потвърждаваше версията на прокуратурата, че смъртта е настъпила, след като арестантът е бил притиснат от полицаите на земята и така е било затруднено дишането му. Експертите обаче не отричат затрудненията в дишането да се дължат и на прием на наркотици. В организма на починалия беше открито наличие на амфетамини. 

Куцаров беше задържан при акция за неутрализиране на група за отвличания. Той бил заподозрян, че е човекът, водил преговори за откуп за отвлечения Кирил Божилов от "Люлин", заедно с още двама души.

Версията на полицаите е, че докато е транспортиран със служебен микробус от Института по психология към МВР до ГДБОП, Куцаров припаднал. Полицаите опитали да му окажат първа помощ и го откарали в "Пирогов", където той починал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови