Пета година причините за смъртта на Пламен Куцаров са неясни

Владислава Тричкова 11 март 2015 в 14:04 3259 0

Вече пет години след смъртта на Пламен Куцаров причините за смъртта му все още са неясни. 

Това стана ясно днес по време на поредното дело в Софийски градски съд (СГС) срещу Божидар Проданов и Ирен Вълев, които са обвинени за смъртта на Куцаров.

На днешното заседание двамата обвиняеми се явиха лично. Те отказаха да дадат обяснение за случилото се през 2009г., като заявиха, че това ще се случи "на по-късен етап".

В съдебната зала присъстваше и майката на Куцаров, както и пет вещи лица, изготвили психиатрично - психологична експертиза.

На 21 януари 2009 г. Пламен Куцаров беше задържан при операция на ГДБОП. Той почина на път за ареста, а прокуратурата обвини за смъртта му ескортиращите го спецполицаи заради немарливо изпълнение на служебните задължения.

Категорична причина за смъртта на Пламен не може да бъде посочена.

Още през 2012 г. по време на едно от делата, експертите посочиха, че по тялото на Куцаров е имало неоспорими следи от притискане на гръдния кош и диафрагмата, което е довело до затруднено дишане.

Деформация на органите на Куцаров обаче може да се наблюдава и при постоянен прием на наркотични вещества или анаболи. В организма на починалия е констатирано наличие на амфетамини. 

От обясненията на вещите лица става ясно, че амфетамините са приети най-малко 18 часа преди Куцаров да почине. Това обаче не е причина за настъпването на смъртта. Не може да се определи точното количество, което починалият е приел. Експертизата обаче показва, че това по-скоро е еднократно и Куцаров не е използвал такива вещества постоянно. 

Силната емоционална превъзбуда и интензивният стрес, на които е бил подложен починалия, също могат да доведат до фаталния край.

Следващото дело е насрочено за 12 май. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!