След 10 г. двама отиват на съд заради засмукано от сифон на басейн германче

OFFNews 13 април 2021 в 10:35 2674 0

Двама души - ръководител на отдел и представител на строителния контрол, са предаде на съд за причиняване на смъртта на 13-годишно германче поради немарливост.

Инцидентът е от 11 юли 2011 г. Охранителят на хотел „Берлин“ в комплекса Златни пясъци забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да помогнат на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и опитал да извади момиченцето, но не успял, тъй като тялото му било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било освободено, но по-късно починало в болницата. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност.

Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“ на Златни пясъци.

Единият от подсъдимите е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството-изпълнител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор.

При предходно внасяне на делото в съда обвиняемите били четирима. Освен двамата, предаден на съд е бил и проектантът. Неговото производство е било гледано задочно, защото местонахождението му не е било известно. Четвъртият предаден на съд бил е спасителят на басейна на хотел „Берлин“, който направил всичко, зависещо от него за спасяването на детето. Делата срещу последните двама били прекратени поради настъпване на смъртта на първия и изтичане давността на престъплението, за което е обвинен вторият.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, законът предвижда затвор от 1 до 6 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика