Шефът на Здравната каса в София стана обвиняем

OFFNews 04 август 2017 в 10:17 18137 2

Снимка Сергей Антонов

Шефът на Столичната здравна коса Биляна Пенева-Стоянова е обвиняема от днес.

Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура (СГП) я погна за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса. 

Тя е обвинена за това, че на 15.05.2016 г. в гр. София, като директор на СЗОК е принудила свой служител по повод изпълнение на службата си да извърши нещо противно на волята му, а именно да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и е казала, че така трябва да се изготви протокола и не му е дала възможност да отрази в протокола резултатите от извършена преди това от него проверка, отразяващи действителното положение в Университетска МБАЛ „СОФИЯМЕД“ ООД;

На 19.10.2016 г. в София, като директор на СЗОК е принудила друг свой служител по повод изпълнение на службата да извърши нещо противно на волята му. Вместо отразеното от служителя в резултат на извършена от него проверка, че в МБАЛ „Сердика“ ЕООД има увеличени хоспитализации на 7 човека, злоупотребявайки с властта си Стоянова му е заповядала да състави нов протокол със същия номер, с дата 20.10.2016 г., в който да отрази неверни обстоятелства, а именно, че в болницата само 2 човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма на КП№ 298, НЗОК заплащат само 12 хоспитализации.

Стоянова е изтъкнала обстоятелството, че няма как от лечебното заведение да знаят за превишените хоспитализации, игнорирайки факта, че всеки пациент има досие и не е дала възможност на служителя да отрази в протокола от проверката действителното положение в МБАЛ „Сердика“ ЕООД.;

За трети път, на 07.06.2017 г., в София, Стоянова като директор на СЗОК е принудила свой служител по повод изпълнение на службата, да извърши нещо противно на волята му. Вместо отразеното от служителя след извършена от него проверка, че в „Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя, са нарушени условията и реда за оказване на болнична помощ и да състави нов протокол със същия номер и дата, в който да отрази неверни обстоятелства, а именно, че резервационната система е същата като лист на чакащи.

Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала съдържанието му и използвайки неговата професионална неопитност е казала, че така трябва да се изготви протокола и не е му дала възможност, да отрази в протокола от проверката действителното положение в „Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя.

За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Подписка“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови