Само трима събраха гласове да работят с Кьовеши

OFFNews 21 ноември 2022 в 16:54 1659 0

Европейска прокуратура

Снимка Архив

Европейската прокуратура настоява за 15 наши представители там.

Само трима души бяха избрани от Прокурорската колегия на ВСС, които да работят в Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Те са Юлиана Христова от СГП, Веселин Бенчев от СРП и Михаела Райдовска от СГП.

Вакантни остават още три места, след като Кьовеши поиска българските представители във ведомството й да бъдат 15 заради високата натовареност и многото сигнали. 

Сега топката е в полето на правосъдния министър Крум Зарков, който да изпрати номинациите до Европейската прокуратура, която ще вземе окончателното решение дали те са подходящи за позицията.

Членовете на Прокурорската колегия констатираха при изслушването на кандидатите, че нивото на представяне е по-ниско, интересът също. 

Те бяха единодушни, че най-добре се е представила Юлиана Христова. Кандидатурата на Веселин Бенчев е спорна, тъй като според стандарта на Европейската прокуратура районни прокурори не се назначават. Въпреки това той бе подкрепен от мнозинството, защото е работил 2 г. като командирован прокурор в Специализираната прокуратура и в Софийската градска прокуратура по дела, по каквито работят и в Европрокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!