Съюзът на съдиите настоява ВСС да обсъди поведението на Гешев

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2020 в 11:58 2997 1

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди поведението на главния прокурор Иван Гешев.

В писмо до Пленума на съвета от ССБ заявяват, че тема на дискусията трябва да бъдат събитията от последната седмица с пряко въздействие върху доверието в съдебната власт. Съюзът изтъква, че са очаквали такава дискусия да бъде проведена на последното заседание на Пленума на ВСС на 30 януари 2020 г., "защото част от събитията показаха институционален конфликт между ръководството на прокуратурата и президентството – въпрос, който в най-висока степен засяга функционирането на правовата държава".

Дебатът в съвета трябва да даде отговори на следните въпроси: "Уронен ли е престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност, както и може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор (нерегламентирано разпространение на аудиозаписи, събрани чрез използване на специални разузнавателни средства, което не обслужва нуждите на наказателен процес, и то записи на разговори на президента на републиката)".

Според ССБ Висшият съдебен съвет трябва да реагира незабавно и ефикасно при всяко съмнение за уязвяване на независимостта на съдебната власт от другите власти или за узурпиране от страна на органи на съдебната власт на позиция, несъответна на конституционния модел на правовата държава и разделението на властите.

"Ако независимата съдебна власт, която не е демократично избрана (чрез избори с участието на суверена), се провали в доказване на капацитетния си ресурс да предотвратява всяка опасност да се превърне в авторитарна и репресивна, биха се създали предпоставки за дискредитиране на целия конституционен модел, разделението на властите, свободата на гражданите и гражданския мир", настояват от ССБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16101

1

order

03.02 2020 в 13:37

Май ще се окаже, че при наличната политическа прокурорска бухалка е наложителен НАРОДЕН СЪД или поне да идва СРЕТАН!!!!!