Съюзът на съдиите иска да е част от комисията на ВСС за Нотариуса

OFFNews 19 февруари 2024 в 10:20 997 1

Съюз на съдиите

Снимка Фейсбук/Съюз на съдиите

Съюз на съдиите

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България изпрати писмо до Съдийската колегия на ВСС с искане за включване на свои членове в комисията на Съвета за извършване на проверка на посегателствата върху съдебната власт. Това става ясно от изпратена позиция на членуващите магистрати. Искането им е във връзка с проверките и разследването след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

За да се гарантира доверието в обективността и компетентността на извършената проверка, осъзнавайки историята на посегателствата върху съдебната власт, включително чрез административните ѝ органи, и съобразявайки персоналния състав на ВСС и историята на неговите действия (не само избора на г-н Иван Гешев за главен прокурор), считаме, че е необходимо в състава на комисията освен членове на Съдийската колегия да бъдат включени и съдии, защото те са същинските органи на съдебната власт, които я осъществяват и които са призвани да защитят независимостта си, когато тя очевидно е под угроза и под заплаха е поставен конституционният модел на държавата, пишат от Съюза.

Според тях прякото включване на съдии в осъществяването или подпомагането на дейността на кадровия орган е "традиционно установено както в практиката на съвета, така и на нормативно ниво". От Съюза на съдиите припомнят, че "ВСС е създаден, за да осигури нормалното функциониране на органите на съдебната власт, т.е. неговата легитимация е възможна дотолкова, доколкото е припозната за полезна (обслужваща легитимна цел в демократично общество) от съдиите, прокурорите и следователите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

19.02 2024 в 11:42

Седмиците минават и ние постепенно добиваме представа на цялото величие на големия български държавник, покойният поборник за юридическа справедливост и почтени бизнес практики бай Марто Нотариуса!!!
Та той, вездесъщият, е бил навсякъде и е крепял на крехките си плещи цялата държавност!!!
Поклон пред светлата памет на незаменимия незабравим славен българин!!! (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки