Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдийски организации съдят Съвета на ЕС заради парите на Полша

OFFNews 29 август 2022 в 12:15 1081 0

ЕС

Снимка Архив

Съветът на ЕС.

Четири европейски съдийски организации - Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ), която е регионален клон на Международната асоциация на съдиите (IAJ), "Съдии за съдии" (Rechters voor Rechters) и Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL), атакуваха в съда в Люксембург решението на Съвета на Европейския съюз да предостави достъп на Полша до средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Парите бяха блокирани след няколко решения на Съда на ЕС, в които той видя сериозен риск за независимостта на полските съдии.

Става дума за почти 36 млрд. евро, които ще бъдат отпуснати, ако Полша изпълни три условия: Дисциплинарната камара на Върховния съд да бъде разпусната и заменена с независим съд; режимът за дисциплинарна отговорност да бъде реформиран; съдии, които са били засегнати от решенията, взети от Дисциплинарната камара да имат право делата им да бъдат гледани от новата камара.

Четирите организации настояват за отмяна на решението на Съвета на ЕС от 17 юни 2022 г., с което се дава възможност на Полша да се възползва от милиардите евро, предвидени за възстановяване от последиците от COVID.

Според четирите съдийски организации трите условия не отговарят на изискването да се гарантира ефективна защита на независимостта на съдиите и съдебната система и пренебрегват решенията на Съда на ЕС по въпроса.

"Решението на Съвета на ЕС уязвява положението на отстранените съдии в Полша: например Съдът на ЕС постанови, че полските съдии, засегнати от незаконни дисциплинарни процедури, трябва незабавно да бъдат възстановени на работа, без забавяне или процедура, докато третото условие предвижда въвеждане на процедура, можеща да продължи повече от една година, с несигурен изход", изтъкват организациите.

Като причина да се отмени становището на Съвета на ЕС е посочен фактът, че "ако съдебната система на една или повече държави членки вече не предлага гаранции за независимост и зачитането на основните принципи на върховенството на закона, цялата европейска съдебна система безспорно е засегната".

И настояват да се изясни изрично принципът, че решенията на Съда на ЕС по въпроса за независимостта на съдебната система трябва да бъдат изпълнени незабавно и изцяло и че институциите на ЕС не могат дори частично да действат непоследователно с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!